Kalurid saavad 135 miljonit krooni külmhoonete ehitamiseks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapüük
Kalapüük Foto: Küllike Rooväli

Riik toetab Euroopa kalandusfondist kolme kalureid koondavat tootjarühma kokku 135 miljoni krooni investeeringutoetusega, mille abil ehitatavad külmhooned võimaldavad kaluritel edaspidi saada kala eest märksa kõrgemat hinda kui seni.



«Kalurite jaoks on võtmeküsimuseks see, millal nad oma kaupa müüa saavad,» põhjendas põllumajandusministeeriumi maaelu- ja kalanduspoliitika asekantsler Toomas Kevvai külmhoonete rajamise toetamist. Oma külmhooned


võimaldavad kaluritel valida kala müügiks õige hetke ja selle eest kõrgemat hinda küsida.

Toetust saavad kolm kalanduse valdkonna tootjate ühendust: kalapüügiühistu, traalpüügi ühistu ja kutseliste kalurite ühistu. Esimene neist koondab kaheksat, teine viit ja kolmas kuut kalapüügiga tegelevat ettevõtet. Need kolm tootjate ühendust kasutavad 90 protsenti Eestis traalidega püütavast kilu ja räime kvoodist.

Üks külmhoone rajatakse Paldiskisse, teine Haapsallu ja kolmas Pärnumaale. Minimaalselt peab iga külmhoone mahutama 2000 tonni kala ja külmutamise päevane võimsus peab olema 200 tonni.

Kõik kolm tootjarühma taotlesid investeeringutoetuseks 45 miljonit krooni ning tänaseks on PRIA kõik kolm taotlust heaks kiitnud. Maksimaalne toetuse määr on 75 protsenti, seega lisab iga tootjarühm omalt poolt külmhoonete ehitusse vähemalt 15 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles