Eksport vähenes aastaga 24 protsenti peamiselt elektriseadmete arvelt

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti kaupade eksport jooksevhindades vähenes 2009. aastal 24 ja import 33 protsenti varasema aastaga võrreldes. Väärtuseliselt kõige enam vähenes eksport Soome ja Rootsi.

2009. aastal eksporditi Eestist kaupu 101,3 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 114,1 miljardi krooni eest, teatas statistikaamet. Võrreldes 2008. aastaga vähenes eksport 31,1 miljardi krooni ja import 56 miljardi krooni võrra. Kaubavahetuse puudujääk oli 12,8 miljardit krooni, mis oli kolm korda väiksem kui aasta varem.

Peamised riigid, kuhu Eestist 2009. aastal kaupu eksporditi olid Soome (18 protsenti Eesti koguekspordist), Rootsi (13) ja Läti (10). Eksport vähenes kõikidesse peamistesse sihtriikidesse, enim aga Soome ja Rootsi - mõlemasse ligi 5,6 miljardi krooni võrra võrreldes 2008. aastaga.

Nii Soome kui ka Rootsi vähenes eksport peamiselt elektriseadmete ning puidu ja puittoodete ekspordi olulise vähenemise tõttu.

Peamised riigid, kust kaupu Eestisse imporditi olid Soome (14 protsenti Eesti koguimpordist), Leedu (11), Saksamaa ja Läti (mõlemad 10). 2009. aastal vähenes import kõikidest peamistest saatjariikidest, enim aga Saksamaalt (10,9 miljardit krooni võrra) ning Soomest ja Rootsist (mõlemast 7,5 miljardi krooni võrra).

Nii Saksamaalt kui ka Rootsist vähenes import peamiselt transpordivahendite ja nende osade impordi vähenemise tõttu, Soomest aga masinate ja seadmete sisseveo vähenemise tõttu.

2009. aastal eksporditi enim masinaid ja seadmeid (viiendik Eesti koguekspordist). Nendele järgnesid mineraalsed tooted (17 protsenti) ning põllumajandussaadused ja toidukaubad (10). Oluliselt vähenes nii masinate ja seadmete (9 miljardi krooni võrra) kui ka metallide ja metalltoodete (7,1 miljardi krooni võrra) eksport. Suurenes vaid mineraalsete toodete (sh naftasaadused) väljavedu (1 miljardi krooni võrra).

2009. aastal imporditi enim mineraalseid tooteid (viiendik Eesti koguimpordist). Nendele järgnesid masinad ja seadmed (19 protsenti) ning põllumajandussaadused ja toidukaubad (13). Kõikide kaubajaotiste importkäibed vähenesid, nendest suurim langus oli masinate ja seadmete (14,8 miljardi krooni võrra) ning transpordivahendite (11,5 miljardi krooni võrra) impordis.

Statistikaameti teatel pidurdus aasta lõpukuudel kaubavahetuse langus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles