Pevkur: töötajaid tuleb välismaalt ka tagasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Hanno Pevkur
Justiitsminister Hanno Pevkur Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles riigikogus saadikute järelpärimistele vastates, et üha enam inimesi tuleb välismaalt töölt ka Eestisse tagasi.


Pevkur ütles tuginedes Eesti Panga rändeuuringutele, et töötajate aastane väljavool Eestist jäi aastatel 2007-2008 nelja ja kuue tuhande vahele. Samast uuringust järeldub, et tagasipöördumine Eestisse on küllaltki tavaline ning suhe emigreerujate ja tagasitulijate vahel on laias laastus kaks ühele.

«Arvestama peab sellega, et ka teistes riikides on majanduslanguse tõttu töö leidmine muutunud keerulisemaks ja kui vaadata veel mõnda statistikanumbrit, siis Eestis taotles 2009. aastal töötuskindlustushüvitise määramisel välisriigis täitunud kindlustusstaaži arvesse võtmist 1484 inimest, kellest valdav enamus ehk 843 inimest olid töötanud Soomes,» rääkis minister.


Ta lisas, et väga ligikaudsel hinnangul jääb Eestist välismaale lühemaks või pikemaks ajaks suundunud töötajate arv kokku 20-30 tuhande inimese vahele. «Riik ei pea seoses väljarändega ilmtingimata kaotama maksutulusid. Eesti inimeste liikuv eluviis on saanud üsna levinuks ning seda ei tuleks võtta kui paratamatust, vaid kui võimalust.»

Pevkur ütles et tööjõu osaline kaotus ei pruugi avaldada negatiivset mõju riigi heaolule nii kaua, kuni emigreeruvad eelkõige madalama kvalifikatsiooniga töötud inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles