MKM: hinnalangus toiduainete tootmises läbi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tootjahindade languse aeglustumine toiduainete tootmises annab märku, et kiire hinnalanguse aeg selles sektoris on lõppenud, kommenteeris majandusministeerium jaanuarikuu tootjahindu.

Peamiseks hinnalanguse aeglustumise põhjuseks toiduainetetööstuses on hindade kasv joogitootmises (1,7 protsenti) ning hinnalanguse aeglustumine piimatootmises (-8,7 protsenti).

Jätkuvalt olid tootjahinnad aastatagusest oluliselt madalamad (-8,8 protsenti) ehitusmaterjalide tootmises, seda tulenevalt eelkõige madalast nõudlusest. Metallitööstust on samuti tugevasti mõjutanud ehituse madalseis (tootjahinnad -6,7), lisaks on langenud toormaterjali hinnad. Varasemate kuudega võrreldes on hindade langus ka neis harudes pidurdunud.

Üle viie protsendi on tõusnud hinnad keemiatööstuses, kuid pärast eelmise aasta alguse hindade hüpet on hinnatase püsinud juba ligi aasta stabiilsena ning järgnevatel kuudel langeb ka aastane kasvumäär.

Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud ettevõtjate seas olid ootused müügihindade edasiste arengute osas sarnased viimastele kuudele. Kolmveerand uuringus osalenutest eeldas, et hinnad püsivad järgmisel kolmel kuul muutumatuna. Vähesel määral on suurenenud hinnatõusu prognoosivate ettevõtjate osatähtsus, kuid hindade alanemist ootavaid ettevõtteid oli jaanuaris neist veel rohkem.

Hindade alanemist peeti tõenäolisemaks harudes, mis kuuluvad ka täna suuremate hindade langusega tööstusharude hulka, nagu rõiva- ja tekstiilitööstus, ehitusmaterjalide tootmine, metalli- ja masinatööstus. Samas viimasel ajal on hinnalanguse ootused neis harudes vähenenud. Hindade kasvu prognoosivaid ettevõtjaid oli keskmisest rohkem keemiatööstuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles