Töötukassa: Pevkuri prognoos on liiga optimistlik

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Иллюстративный снимок.
Иллюстративный снимок. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Töötukassa analüütik Pille Liimal kinnitas Kuku raadiole antud intervjuus, et sotsiaalminister Hanno Pevkuri lähenemine, et sel aastal võib riigi abiga rakendust leida 15 000 kuni 20 000 inimest, on natuke liiga optimistlik ennustus.


Tema sõnul näitavad prognoosid, et sel ja järgmisel aastal kaob töökohti rohkem kui neid juurde tuleb. «Samas on näha, et töötukassale tuleb rohkem tööpakkumisi ja tööandjate huvi kasutada töötukassa pakutavat palgatoetust inimeste töölevõtmiseks on väga suur,» ütles Liimal.

Liimali sõnul on selle aasta pooleteise kuuga palgatoetuse abil tööle saadud juba pooltuhat inimest, mis võrreldes töötute koguarvuga on küll väike arv, kuid seda on palju rohkem kui terve eelmise aasta jooksul kokku.

Ta lisas, töötukassa sõnum inimestele on praegu see, et tänases olukorras tuleks pakutud olukordadest kinni haarata, sest mida pikemat aega tööta olla, seda kehvemaks väljavaated uut tööd leida muutuvad ja töötuskindlustuse hüvitise saamise aeg on samuti piiratud.

Liimal märkis, et inimste ootused töötukassa suhtes on praegu väga suured, kuid tõsi on see, töötukassa ühtegi töökohta juurde luua ei saa. Ta lisas, et nemad saavad teha tihedat koostööd tööandjatega, püüda leida üles need tööandjad, kellel on töökohti pakkuda ja toetada neid töökohtade loomisel või sobivate inimeste leidmisel. Praeguse seisuga on reaalselt pakkuda 2242 töökohta.

Liimal märkis ka seda, et praegune töötutoetus ei ole piisaval tasemel selleks, et toetatada töötu tööotsinguid. «Ligikaudu 1000 krooni sissetulekut elamiseks ei ole piisav tase,» ütles Liimal Kuku radiole. Tema sõnul võiks töötutoetus olla poole miinimumpalga suurune.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur rõhutas täna riigikogus toimunud tööpuuduse arutelul, et töö kaotanud inimese esmane partner peab olema töötukassa. Töötukassa registreerib inimese ja annab seeläbi ravikindlustuse, ta tagab ka seeläbi töötutoetuse, nõustab tööle saamisel ning pakub erinevaid teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles