Disney filmi ähvardab boikott

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi Alice in Wonderland üks näitlejatest Johnny Depp.
Filmi Alice in Wonderland üks näitlejatest Johnny Depp. Foto: /AP

Walt Disney on ärritanud mitmeid suuri Euroopa kinokette, kes ähvardavad boikoteerida valmivat filmi Alice Imedemaal, mille DVD-versiooni Disney tavalisest varem ringlusse kavatseb lasta.

Disney tahab alustada DVD levitamisega kuu aega varem - mitte 17, vaid 13 nädalat pärast esmalinastust.

Põhjuseks on vajadus toetada languses olevat DVDde müüki, kasutades ära ka võimalust filmi kinode kaudu turustada.
Kinoketid on aga mures, et režissöör Tim Burtoni 3D Alice'i-filmi piletimüük võib DVDde varase kättesaadavuse tõttu kasinaks jääda.

«Disney ei pea oma lepinguosast kinni,» ütles filmikompanii Pathe ja Hollandi rahvusliku kinoomanike liidu esindaja Youry Bredewold uudisagentuurile AFP. «Filmilevitajate ja kinoomanike vahel on kokkulepe, et esmalinastuse ja DVD levitamise vahele peab jääma vähemalt neli kuud,» selgitas ta.

Ta lisas, et kinoketid, kes esindavad 80 protsendi Hollandi turust, ei kavatse filmi näitama hakata. «Loomulikult kaotame me selle otsuse tõttu raha,» ütles ta. «Meie ootuste kohaselt pidi sellest tulema üks käesoleva aasta populaarsemaid filme.»

«Aga me otsustasime, et filmitööstusele kui sellisele tuleb saata selge sõnum: kui te meie seatud tingimustest kinni ei pea, ei näita me teie filme enam kunagi.»
Juhul, kui boikott peaks ka Suurbritanniasse levima, mis on Euroopa suurim filmiturg, oleksid tagasilöögid nii filmile kui Disney'le endale juba väga suured.

Filmi sidemed Suurbritanniaga on tugevad. Kaasa lööb terve hulk Briti näitlejaid ning režissöör Tim Burton elab Londonis, kus 5. märtsil toimub ka maailma esilinastus, mida austab oma kohalolekuga isegi prints Charles.
Ükski Briti kinokett ei ole veel avalikult boikotimõtteid toetanud, kuid paljud on mures selle pärast, mida DVD-versioonide väljalasketähtaja lühendamine pikemas perspektiivis kaasa võiks tuua.

Briti kinoliidu juht Phil Clapp ütles Financial Timesile, et senine neljakuune «ooteperiood» oli ülimalt kasulik nii kinotööstusele kui filmisõpradele, millest andsid tunnistust ka kinokülastuste rekordilised kasvunumbrid.
«Kui seda tasakaalu kõigutama kiputakse, võib sel olla negatiivne mõju ja see teeb meid murelikuks,» lisas ta.
Disney on olnud kiire kinopidajaid rahustama. «Meie jaoks on oluline, et nii kinoäri ja koduvideote äri õitseksid ühteviisi hästi,» ütles filmifirma leviosakonna juht Bob Chapek.

«Me kavatseme DVDde ooteaega jätkuvalt austada, kuid jätame endale õiguse mõnikord vajadusel erandeid teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles