Merkel pragas pankadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: AP / Scanpix

Saksa kantsler kritiseeris teravalt suuri investeerimispanku, kes on ilmselt aastate jooksul mitmetel Kreeka valitsustel kasvavat võlamäge varjata aidanud.

«See oleks küll häbilugu, kui tuleks välja, et needsamad pangad, kes meid endid kuristikku kukutasid, on ka Kreekal statistikaga vassida aidanud,» ütles Merkel Saksamaa kirdeosas peetud kõnes.

Samal ajal tuli Kreeka peaminister George Papandreou lagedale avaldusega, et parlamendis moodustatakse erikomisjon, kes hakkab uurima võimalikke riigirahanduse kuritarvitamisi eelmise konservatiivse valitsuse poolt aastatel 2004-2009.

«Me lähtume põhimõttest, et midagi ei tohi jääda saladuseks,» ütles Papandreou.

Euroopa Komisjon andis Kreekale korralduse esitada veebruari lõpuks kõik üksikasjad Goldman Sachsi ja teiste pankadega sooritatud derivatiivitehingute kohta - et Brüssel võiks uurida, kas Kreeka valitsus on astunud üle Euroopa Liidu riigieelarve-alastest reeglitest.
Papandreou otsus - ning valitsuse tahtmatus komisjoni soovil otsekohe täiendavaid riigieelarve-meetmeid rakendada - on raputanud niigi habrast poliitilist konsensust konservatiivse Uue Demokraatliku Parteiga ning suurendanud ulatuslike rahvarahutuste vallandumise väljavaateid.

«Me pakkusime raskes olukorras oma koostööd, kuid täna on sotsialistid selle hävitanud. Meie parteil pole midagi varjata,» ütles uusdemokraatide liider Antonis Samaras. Ta nõudis, et valitsus otsekohe eelarvepoliitikat karmistaks.
Tulevaks kolmapäevaks plaanitakse Kreekas juba uusi streike, mille korraldamiseks on löönud käed sotsialistide juhitud avaliku sektori töötajate ametiühing Adedy ja eraettevõtjate ühing GSEE. Valitsus kardab, et kui nad Adedy üle kontrolli kaotavad, läheb riigisektori reformide rakendamisega palju raskemaks.

Merkel pidas oma kõne Demmini linnas kogunenud kristlikele demokraatidele. Ta kritiseeris panku selle eest, et nood vallandasid finantskriisi, mis Saksamaa ja teisedki mitmete aastakümnete rängimasse majanduslangusse paiskas.
Tema sõnul peavad Kreeka ja ülejäänud Euroopa Liidu riigid nüüd tõmbama koomale oma eelarvedefitsiidid, mis paisusid ülemäära suureks pärast seda, kui valitsused languse käigus panku päästa üritasid ja kokkukuivavate maksutuludega leppima pidid.

Üks Merkeli koalitsioonipartnereid Baieri Kristlik-Sotsiaalne Liit ütles, et Saksamaa peab survele vaatamata hoiduma Kreekat finantsiliselt abistamast, kuna see annaks teistele eurotsooni liikmetele halba eeskuju.

«Me oleme stabiilse valuuta partei,» ütles partei juht ja Baieri liidumaa kuberner Horst Seehofer avalikul koosolekul. «Seepärast me aitamegi Kreekat poliitiliselt - aga ühtegi eurot sinna minna ei tohi.»

Kreeka lükkas tagasi ELi rahandusministrite ja Euroopa Keskpanga ettepanekud rakendada täiendavaid kasinusmeetmeid tagamaks, et puudujääk saaks aasta lõpuks 4 protsendi võrra kärbitud, 8,7 protsendi peale sisemajanduse kogutoodangust.

Paljude arvates aga piisab rahvarahutuste vallandamiseks juba ainuüksi senistest vastuvõetud meetmetest: käibemaksu tõstmisest, kütusemaksu täiendavast kergitamisest, riigiteenistujate palkade kärpimisest ning riigifirmade palgafondide piiramisest.

Valitsus on lubanud oma poliitikat karmistada siis, kui peaks selguma, et komisjoni, keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi spetsialistid seda märtsi keskpaigas pärast riigirahanduse põhjalikku uurimist vajalikuks peavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles