Töötukassa: 150 000 töötut on pigem ülehinnatud

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringsoni arvates on täna ettevõtja Rein Kilgi poolt välja käidud arvamus, et Eestis võib olla hetkel 150 000 töötut, pigem ülehinnatud.


Lauringson selgitas, et 2009. aastal oli vahe registreeritud töötute arvu ja statistikaameti poolt avaldatava üldise töötute arvu vahel suurusjärgus 20 000-30 000 inimest.



Aasta lõikes see vahe vähehaaval vähenes ehk järjest rohkem töötuid võttis end ka töötukassas töötuna arvele.



«Kuivõrd hetkel on registreeritud töötuid ligi 94 000, siis kõigi töötute arv majanduses võib tõepoolest ulatuda kuskil 120 000-130 000 lähedale. 150 000 töötute arvu hinnanguna tundub pigem ülehinnatud,» leidis Lauringson.



Samas on tema sõnul majanduses lisaks töötutele ka heitunud töötud. Heitunud töötud on inimesed, kes tahavad tööle minna ja võimaluse korral on kohe valmis ka tööle asuma, kuid nad on loobunud tööotsingutest, sest ei usu, et tööd leiavad.



«Kuivõrd nad aktiivselt tööd ei otsi, ei arvestata statistikas neid aktiivse rahvastiku (s.h. töötute) hulka, vaid loetakse mitteaktiivseks.



Statistikaameti andmetel oli heitunud töötuid 2009. aasta neljandas kvartalis 10 500. Ehk siis koos töötute arvu tõusuga on suurenenud ka heitunud töötute arv.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles