Digitaalne tempel asendab tavapitsatit

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavapitsati asmemele tuleb digitaalne tempel.
Tavapitsati asmemele tuleb digitaalne tempel. Foto: Elmo Riig

Täna kinnitas valitsus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis ettevalmistatud eelnõu, mille rakendamisel on võimalik tõsta elektrooniliste dokumentide usaldusväärsust.


Digitaalallkirja seaduse ja haldusmenetluse seaduse muutmise seaduse eelnõuga muutuks elektrooniline asjaajamine senisest turvalisemaks, võimaldades kontrollida dokumendi väljastaja volitusi ettevõtte või asutuse esindamisel. Tehnoloogiliselt on digitaalne tempel juriidilise isiku digitaalallkiri.

Kui praegu kinnitab mõne ettevõtte esindaja dokumendi oma isikliku digitaalse allkirjaga, siis digitaalallkiri selle isiku volitusi veel ei tõenda. Digitaalse templi lisamine dokumendile annab võimaluse veenduda, kas isikul on ettevõtte või asutuse esindamiseks volitused. Asutusel võib olla ka mitme erineva õigusega digitaalseid templeid.

Digitaalse templi kasutusele võtmine lihtsustab asjaajamist nii avalikus kui ka erasektoris, kinnitades ka dokumendi terviklikkust. Digitaalne tempel võimaldab näiteks automaatselt kinnitada andmebaasidest, registritest või pangakonto tehingutest tehtavaid väljavõtteid. Eesti suuremad pangad kasutavad digitaalset templit juba praegu.

Templi omandamiseks tuleb asutusel taotleda sertifikaat riiklikus sertifitseerimise registris registreeritud sertifitseerimisteenuse osutajalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles