Tartumaa talumees leiutas maasikakombaini

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Taavi Kübar

Tartumaal Nõo lähistel näeb maasikaajal liikumas isemoodi kaadervärki - traktori taha on haagitud justkui suur magamistuba, kus nooremad ja vanemad neiud pehmetel mattidel lesivad, tegu on eesti meeste leiutatud - maasikakombainiga.


«Soomes ja Rootsis korjatakse sarnase vahendiga kurki. Me arendasime seda natuke edasi ja tegime laiemaks,» on Maarjakase talu peremees Valdis Kaskemaa tagasihoidlik, kirjutab

Maaleht

.

Maasikakombainil töötab korraga 16 inimest - 14 nobenäppu korjavad kõhuliasendis maasikapuhmaste kohal edasi veeredes punaseid marju, üks kaalub korjatud saaki ja traktorist hoolitseb selle eest, et kogu kaadervärk paraja kiirusega õiges suunas liiguks.

Kui muidu korjatakse maasikad korvi ja kallatakse pärast kasti ümber, siis nüüd rändavad marjad peenralt otse kasti ja jääb ära üleliigne solgutamine.

Maasikakombaini peal töötavad neiud kinnitavad, et pehmel matil kõhuli olles on väga mugav tööd teha, sest kuuma ilmaga ei paista päike lagipähe ja tööd saab teha ka vihmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles