Sotsid tahavad koondatute hüvitisi tõsta

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Sotsiaaldemokraatlik Erakond annab homme riigikogus üle seadusemuudatused, mis laiendavad töötuskindlustushüvitist saavate inimeste ringi ja suurendavad koondatutele makstavaid hüvitisi.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu taastab võimuliidu poolt tühistatud kõrgemad hüvitiste määrad koondatud inimestele. Ehk siis töötukassa maksab neile hüvitise saamise esimesel sajal päeval 70 protsenti ja hiljem 50 protsenti palgast.

«Meie eelnõu lähtub tööandjate ja töövõtjate vahel sõlmitud kokkuleppest, millest Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit vaatamata sotsiaaldemokraatide ning ametiühingute protestidele taganesid. Eelmise aasta juunis edasilükatud ja kehtetuks tunnistatud töölepinguseaduse sätted tuleb jõustada järgmise aasta 1. jaanuarist,» selgitas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

Tema sõnul peab töötuskindlustus saama tagasi oma tegeliku mõtte - kindlustada inimesed tööpuuduse ja raskete aegade vastu. «On absurdne, et tänase töötuse taseme juures ületavad töötuskindlustuse tulud selgelt kulutusi. Läinud suvine maksemäära tõus oleks arusaadav vaid siis, kui ka inimesed sellest midagi võidaksid,» märkis Nestor.

«Valitsusliidu erakonnad panid aga vahepeal töötuskindlustuse hoopis eurole üleminekut kindlustama, kuna kasvanud maksemäärad aitasid kaasa eelarve tasakaalu saavutamisele,» lisas Nestor.

Veel tagab eelnõu poolte kokkuleppel või siis omal soovil töölt lahkuma sunnitud inimestele hüvitise, mis on 50 protsenti tema varasemast palgast. Hüvitise maksmisele eelneb 30-päevane ooteaeg, et vältida asjatut vaidlust, kas inimene lahkus ikka ise või sunniti teda lahkuma. «Kas tõesti keegi usub, et tänase 100 000 töötu ja töökohtade puuduse juures lahkuvad inimesed töölt omal soovil?» põhjendas Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles