PRIA juht: meil esineb eurorahade väljapetmist minimaalselt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktori hinna suurendamisega on püütud toetust välja petta.
Traktori hinna suurendamisega on püütud toetust välja petta. Foto: Liis Treimann

PRIA juht Jaan Kallas ütles, et pettuste hulga poolest põllumajandustoetuste taotlemisel on Eesti Euroopas viimasel kohal ehk meil on neid kõige vähem.


Kallase sõnul on kontroll toetuste taotlemisel Eestis praegu piisav ja reeglid lihtsad, mistõttu esineb ka pettusi märksa vähem kui varasematel aastatel.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder lisas, et toetusõiguse teesklemist vahel ikka esineb, mis tähendab, et abikõlbulikuks püütakse teha projekt, mis seda tegelikult ei ole. Sel eesmärgil müüakse ja ostetakse ka riiulifirmasid. «Püüame teha nii, et määrustes ei oleks auke, mis petmist võimaldaks,» lausus minister.

Üks mullune petmiskatse oli seotud traktori ostuga. Ehkki traktori tegelik hind oli lehekuulutuses 132 000 krooni, näitas ostja toetuse taotlemisel selle hinnaks 420 000 krooni, põhjendades seda vabaturumajandusega, kus hind selgub läbirääkimiste käigus.

Kuna taotluste vormistamisel kasutab enamik põllumehi konsulentide abi, on korrektsete taotluste hulk kasvanud 94 protsendini kõigist taotlustest. Kallase sõnul tuleks selle abita kolmandik taotlustest tagasi saata. PRIA võtabki nüüd vastu vaid igati veatuid taotlusi.

2009. aastal sai PRIA põllumajandus-, kalandus- ja maaelutoetuse avaldusi 57 320 ja toetusi maksti välja kokku 3,3 miljardi krooni eest, mis oli mõnevõrra enam kui aasta tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles