Eesti Pank: lähim aasta suurel hulgal lisatöökohti ei too

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Строитель. Иллюстративная фотография
Строитель. Иллюстративная фотография Foto: Caro / Scanpix

Lähema aasta jooksul ei saa suures ulatuses töökohtade loomist prognoosida, tõdes Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann.


Kuigi nõudluse taastumine peaks taas suurendama tööpakkumiste arvu, ei taastu lähitulevikus hõivatute arv ning jaotus samasugusena tegevusalade lõikes, lausus Viilmann.

Töökohtade taasloomine ehitussektoris on tema sõnul vähetõenäoline, kuid ekspordi taastumisega võib prognoosida hõivatute arvu kasvu töötlevas tööstuses. «Kuna aga nii tootmisvõimsused kui ka tööressurss on veel tugevalt alakoormatud, ei saa lähima aasta jooksul ennustada töökohtade loomist suures ulatuses,» lausus ta.

Eelmise aasta kokkuvõttes kahanes töökohtade arv vähemal määral võrreldes majanduse languse ulatusega, sest tööandjad on ulatuslikult kasutanud ka töötundide vähendamist ning palgahüvitiste langetamist.

Eesti Panga varasema prognoosi järgi suureneb töötute arv veel ka 2010. aasta esimesel poolel. Kui kriisi saabumisel asuti Eesti tööjõukulutusi kärpima suhteliselt kiiresti ja ulatuslikult, siis majanduse taastumisel tuleb reaktsioon aeglasem: esimeses järgus on oodata tootlikkuse kasvu, seejärel aga töötundide ja palgafondi suurenemist.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles