Neli maakonda saavad tuuleenergeetika teemaplaneeringu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator
Tuulegeneraator Foto: Tairo Lutter

Saare maavanem Toomas Kasemaa ja OÜ Hendrikson&Ko juhatuse liige Kuido Kartau kirjutasid alla lepingule, mille järgi viiakse ellu üle miljard krooni ulatuv projekt tuuleenergeetika teemaplaneeringute koostamiseks Saare, Hiiu, Lääne ja Pärnu maakonnas.


«Energeetika on valdkond, mis puudutab meist igaüht, peamiselt kui tarbijat. Kuid oluline on teadvustada ja määratleda energia tootmise võimalused lisaks taastumatule Ida-Virumaa põlevkivienergiale ka Lääne-Eesti taastuvast tuuleressursist,» ütles Kasemaa.

Projekti eesmärgiks on koostada Saare-, Hiiu-, Lääne-, ja Pärnu tuuleenergeetika teemaplaneering koos keskkonnamõjude strateegilise hindamisega. Selle tulemusena selguvad alad, kuhu on võimalik tuuleparke ehitada. Teemaplaneeringud on omakorda aluseks omavalitsuste üld- ja detailplaneeringute koostamisele ja projekteerimistingimuste väljaandmisele tuuleparkide rajamiseks.

Teemaplaneeringuid on vaja, kuna täna ei kajasta Saare-, Hiiu-, Lääne- ja Pärnu maakonnaplaneeringud võimalikke maa-alasid, kuhu saab rajada tuuleparke ja nende võrku ühendamiseks ülekandeliine. Samas on vajadus tuuleparkide järele olemas ja see kajastub nii üleriigilises planeeringus «Eesti 2010» kui erinevates energeetika arengukavades.

Energiamajanduse riiklik arengukava aastani 2020 ja Eesti elektrimajanduse arengukava 2008-2018 näevad meetmetena ette uute ühenduste ehitamist ja energiabilansis energiaallikate ühtlasema jaotuse saavutamist, muu hulgas taastuvelektri osakaalu tõusu aastaks 2010 vähemalt 5,1 ja aastaks 2015 vähemalt 8 protsendini.

Projekti kogumaksumus on 1 132 800 krooni ja seda rahastatakse 85 protsendi ulatuses Norra-EMP regionaalarengu toetusskeemist. Teemaplaneering on kavas vastu võtta hiljemalt 1.jaanuaril 2011 ning kehtestada hiljemalt 2012. aasta alguseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles