Washingtoni töötud kühveldavad lund ja raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teehooldusmeeskond eile Washingtoni kõrval asuva Alexandria King Streeti tänavat puhastamas. Washingtoni piirkonda tabas ajaloo üks suuremaid tulmetorme.
Teehooldusmeeskond eile Washingtoni kõrval asuva Alexandria King Streeti tänavat puhastamas. Washingtoni piirkonda tabas ajaloo üks suuremaid tulmetorme. Foto: AFP / Scanpix

USA pealinn ei saanud veel eilegi lumeuputuse tõttu elu käima. Valitsuse töö jäi praktiliselt seisma, ärid kandsid kõvasti kahju ning linna pingul eelarve pandi taas proovile.


Ajalooline lumesadu aga tõi õnne vähemalt ühe inimgrupi õuele. Juhutöölised, kes majanduslangusest väga räsida on saanud, läksid üleöö väga hinda.

Pärast seda, kui linnas üle 60 sentimeetri lund maha tuli ja lumekoristajad töökoorma alla kokku kukkusid, kästi ligikaudu 230 000 valitsusametnikul - keda just ilmtingimata tööpostile vaja polnud - koju jääda. Sellest tekkinud produktiivsuskadu läks Washingtonile maksma ligikaudu 100 miljonit dollarit.

Valitsusest võtsid eeskuju praktiliselt kõik piirkonna koolid ning paljud ettevõtted ja valitsusvälised organisatsioonid, kes andsid oma töötajatele loa ummistunud tänavatelt eemale hoida.

Nädalavahetusel tegi koerailm elu kibedaks ka mitmel haiglal. Washingtoni kirdeosas paiknev Providence Hospital vabastas enne tormi nii palju voodikohti, kui võimalik, ning pakkus kohalikele neljarattaveoga sõidukite omanikele raha, et nood arste ja õdesid tööle-koju sõidutaksid. Kuigi neil õnnestus tänu ettenägelikkusele «ülerahvastatust» vältida, ilmus autojuhte abiks siiski oodatust vähem ning osad töötajad pidid seitse päeva järjest ametipostil püsima.

Eilseks oli paljud teed juba paremini lahti lükatud ning tööle said minna ka mõned mittepakilist ametit pidavad inimesed. Üks Marylandi elanik, kes hiliseks lõunatunniks oma kontorisse jõudis, näis tundvat head meelt, et hing sees. «Ma tulin omast arust tööle. Autoga,» ütles see naine. «Ülimalt ebameeldiv kogemus.»

Need, kes otsustasid lumele ilma autota vastu astuda, pidid ühiskondliku transpordi jaoks palju kannatlikkust varuma. Pool metrood oli suletud ning seal, kus rongid liikusid, tulid nad poole tunni tagant. Enamik bussiliine olid rivist väljas.

Eilseks pärastlõunaks oli enamikes majapidamistes elekter tagasi ning kodudest äralõigatud inimeste tarvis püstitatud ajutisi varjualuseid hakati tasapisi kokku panema. Baltimore-Washingtoni piirkonnas olid aga enam kui 40 000 inimest ikka veel elektrist ilma.

Samas võib vabalt juhtuda, et kõige hullem polegi seljataga. Uut ja tihedat lumesadu oodatakse juba täna ja homme.

Washington ja sellega piirnevad osariigid Maryland ja Virginia on tänavused lumekoristuseelarved juba ammendanud, kuna lund on tänase seisuga tulnud ligi kolm korda keskmisest talvenormist enam.

Sel ajal, kui enamik inimesi viletsa ilma eest varju otsis, ütlesid Takoma pargi toidupoe juurde kogunenud päevatöölised, et nende käteramm kulub lumekoristustöödel nüüd hädasti ära ja tööd jagub ohtrasti.

«Ma olin mitu nädalat ilma tööta, aga viimased 36 tundi, alates reedest, on olnud kõva rügamine,» ütles Hondurase immigrant Ramon Ramos, kes seal koos 50 kaaslasega oma tööjärge ootas. Nende sõnul makstakse praegu tunni eest 12-14 dollarit. Muude juhutööde põhitaks olevat 10 dollarit tunnist.

Töömehed, kellest paljud olid selga tõmmanud kihtide viisi dressipluuse - mõnel olid küll ka mantlid - ütlesid, et nende hinnangul olid kella 9:30ks vähemalt 30 inimest juba tööd saanud.

Kuna enamikul taksodest pole ei neljarattavedu ega talvekumme, ei saanud nad liikuma. Seetõttu võisid peamiselt raudteejaama juurde kogunenud džiibiomanikest piraattaksojuhid ka väga suurt sõidutasu nõuda. Üks võimsamat liiki musta värvi mikrobuss võttis peale neli hätta jäänud rongireisijat ning juht küsis igaühelt kojusõiduks 60-100 dollarit.


Copyright
The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles