Omanike Keskliit: koduomanikke tuleks kaitsta pankade agressiivsuse eest

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eesti Omanike Keskliidu hinnangul on kodulaenu intressi tulumaksutagastuse kaotamine põhjendamatu ning koduomanikke tuleks seadustega kaitsta hoopis pankade agressiivse tegevuse eest.

Omanike Keskliidu hinnangul ei peaks riik tegelema kodulaenu võtnud inimeste karistamisega, mis ei oma erinevalt väidetust lähiaja riigieelarvele ega euro tulekule mingisugust mõju. Keskenduma peab koduomanike kaitsele pankade agressiivse tegevuse eest ning vastava seadusandluse väljatöötamisele.

«Vähe on tähelepanu pööratud probleemile, et juba 2009. aasta esimesel üheksal kuul tõstis näiteks Swedbank 7% kodulaenu võtnutel intresse ning tegemist on kogu sektoris süveneva tendentsiga. Eesti suurima panga kodulaenude osas ületab juba 29%-l juhtudest laenujääk tagatiseks oleva vara väärtuse. Praegune seadusandlus võimaldab nõuda sellisel juhul pangal lisatagatist,» märgib Omanike Keskliit oma pressiteates.

«Kodulaenu intresside tulumaksutagastuse kaotamine karistaks üle 130 000 perekonda, kuid ei annaks Rahandusministeeriumi poolt loodetud eelarvelist efekti ega mõjutaks kuidagi euro tulekut ning Maastrichti kriteeriumite täitmist,» teatab Omanike Keskliit.

Omanike seisukoht on, et kuna 2010. aasta tuludeklaratsioon esitatakse 2011. aasta kevadel, siis sel aastal kehtivat maksusoodustust tagantjärele kaotada ei saa. «Seega on kindel, et käesoleva aasta tulumaksutagastus jõuab koduomanikeni alles 2011. kevadel ning koduomanikelt soodutuse võtmine võiks riigieelarvele mõju hakata avaldama kõige varemalt alles 2012. aasta kevadel,» teatab liit.

«Kodulaenu intressi tulumaksutagastuse kaotamine mõjutaks otseselt pea 300 000 inimest - kodulaenu on võtnud üle 130 000 perekonna. Kuna tänasel päeval on seadusandlikult pandud tulumaksutagastusele n-ö lagi peale, oleks see kõige tugevam hoop just keskmise sissetulekuga perekondadele. Iga perekond kaotaks alates 2012. aasta kevadest maksimaalselt 10 000 krooni ja keskmiselt pea 5000 krooni aastas,» hoiatab Omanike Keskliit.

Samuti ei püsi Keskliidu sõnul Euribori rekordmadalad tasemed lõputult. «Seega lähiaastatel niigi raskustes olevate kodulaenu võtnute maksukoormus kasvab veelgi. Tulumaksutagastuse kaotamine annaks laenajate maksevõimele topeltlöögi.»

«Ainuüksi 2009. aastal langes Eesti üldine palgafond pea 20%. Kümned tuhanded perekonnad maksavad laenu suurte jõupingutustega ning üle 60-päevaste viivislaenude osakaal on tõusnud 12%-ini. Kodulaenu võtnute raske olukorra tahtlik halvendamine on makromajanduslikult lühinägelik ning vastutustundetu,» seisab Keskliidu pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles