Bank of Americat ootab kohtutee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bank of America
Bank of America Foto: Reuters

New Yorgi peaprokurör väitis eile, et Bank of America ja selle kaks tippjuhti tüssasid aktsionäre Merrill Lynchi kasvavate kahjumite osas ning manipuleerisid valitsust neile 2008. aastal kahe panga ühinemise finantseerimiseks 20 miljardit dollarit andma.


Andrew Cuomo esitas tsiviilhagi Bank of America, selle endise tegevjuhi Ken Lewise ja endise finantsjuhi Joe Price'i vastu.

Süüdistuste kohaselt ignoreerisid BofA ametnikud audiitorite nõuandeid, valetasid oma juhtivale juristile ning jätsid tahtlikult täiel määral avaldamata Merrill Lynchi kahjumid enne aktsionäride koosolekut 2008. aasta 5. märtsil, mil pankade ühinemine hääletusele pandi.

Cuomo ütles, et lisaks andis BofA 20 miljardi dollari maksumaksjate raha saamise nimel mõista, et neil on võimalusi ühinemistehingust loobumiseks, mida neil tegelikkuses ei olnud. Kaebuses nõutakse, et BofAd ja kahte nimetatud isikut sunnitaks tagastama kõik seadusevastaselt saadud tulud, millele lisanduksid trahvid ja hüvitised.
«Me usume, et Lewis ja Price esitlesid Merrill Lynchi kahjumeid aktsionäridele tegelikkusest väiksematena.

Seejärel pöördusid nad valitsuse poole ja esitlesid oma võimalusi tehingust taganeda tegelikkusest suuremana, et neilt 20 miljardit dollarit kätte saada,» ütles Cuomo.
Merrill Lynchi ülevõtmise asjaolusid BofA poolt on uurinud nii Cuomo büroo, kongressi komitee kui ka USA finantsjärelevalve (SEC). SEC teatas eile, et jõudis BofAga kokkuleppele 150 miljoni dollari väljamaksmise osas aktsionäride huvide ohtuseadmise eest, mis kujutab endast finantsjärelevalve poolt juba teist katset asjaga ühele poole saada.

Cuomo süüdistused on aga esimene ametlik üritus panga kaks tippjuhti süüpinki naelutada.

BofA ütles oma pressiteates, et süüdistused on täiesti alusetud. Nende sõnul räägib kõik selle kasuks, et Bank of America ja selle juhid, sealhulgas Ken Lewis ja Joe Price, tegutsesid alati oma parima äranägemise järgi ning järgisid oma kohustusi seaduste ja usaldusisikute ees.

Süüdistuses väidetakse spetsiifiliselt, et Price andis BofA õigusnõustajale Tim Mayopoulosele valeinfot Merrilli kahjumite suuruse kohta 2008. aasta neljandas kvartalis, et saada juristilt nõusolek mitte avaldada kahjumeid enne aktsionäride hääletust.

Kui Mayopoulos pärast hääletust kahjumite suurusest teada sai ning Price'i konfronteeris, lasti ta seepeale töölt lahti ning tassiti BofA peakorterist käsi-jalguipidi välja, seisab kaebuses.

Lewise advokaat Mary Jo White ütles, et meest laimatakse ebaõiglaselt, kuna poliitikud otsivad, keda finantskriisis süüdistada. Ta lubas oma hoolealuse õiguste eest võidelda.
Price'i advokaat William Jeffress ütles omalt poolt, et süüdistused tema kliendi vastu on täiesti alusetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles