Estonian Air hakkab reisijatele tasuta toitu pakkuma

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stjuardess Epp Veersalu näitab saiakesi, mida turistiklassis reisijatele tasuta pakkuma hakatakse. Äriklassis lendajad saavad mõistagi nautida peenemat toidupoolist
Stjuardess Epp Veersalu näitab saiakesi, mida turistiklassis reisijatele tasuta pakkuma hakatakse. Äriklassis lendajad saavad mõistagi nautida peenemat toidupoolist Foto: Toomas Huik

Miks on ülikeeruline küpsetada lennu­reisijatele muffinit? Sest see ei tohi kerkida ahjus kõrgemaks kui kolm ja pool sentimeetrit.



Lennukompanii Estonian Air taastab tuleval nädalal vana hea kombe, pakkudes kõikidele reisijatele lennu ajal tasuta võileibu või muffineid ning teed ja kohvi.



Lennufirma loobus tasuta toidu pakkumisest turistiklassi reisijaile ligi viis aastat tagasi. Otsuse taga oli toona Estonian Airi suuromaniku SASi eeskuju ja põhjuseks kokkuhoid, sest konkurents tihenes ja kulusid tuli kontrolli all hoida.



Estonian Airi teenindusdirektor Anne Nurmik märkis, et reisijate küsitluste järgi ootavad inimesed söögi ja joogi pakkumist. «See on nii nagu külla minnes, ka siis ootad, et midagi pakutakse,» lausus Nurmik.



Tahavad teistest eristuda


Ametliku sõnumina toonitab firma, et tasuta söögi- ja joogipoolise tagasitulekuga tahab Estonian Air teistest eristuda, meelde jääda ja meelitada inimesi nimelt nendega lendama. Agressiivselt laienev Air Baltic pakub turistidele toitu raha eest, samuti SAS.



Kui turistiklassis tasuta suupiste kadus, siis piletid odavamaks ei läinud. Nüüd kinnitas Nurmik, et toidu tagasitulek piletihinda ei tõsta.



Kõik siin maailmas on suhteline. Üks rännumehe stiilis kahepoolne võileib heeringa, muna ja majoneesiga ei pruugi olla eriline meelitusvahend.



Samas eksleb keskmine turist esmalt paar tundi mõne Euroopa pealinna liikluses, siis läbib tüütu ja närvilise lennujaama turvakontrolli. Lõpuks elab läbi iga õhkutõusmise juurde kuuluva sekundi murdosa pikkuse hirmuvärina ning mitme kilomeetri kõrgusel õhus olles maitseb lihtne võileib ja tass kohvi imeliselt hästi.



Ainult et praegu küsib lennufirma võileiva eest 45 ja kohvitassi eest 30 krooni.


Ja ka näiteks klaas vett on turistiklassis tasuline.



Estonian Airi stjuardessi Epp Veersalu sõnul on mõnikord keeruline selgitada, et ka vee eest tuleb lennukis maksta. Veersalu sõnul on just Moskvas lennukile istuvad välismaalased eriti rahul sellega, et võileivad on mustast leivast.



Estonian Air pole nõus avaldama, kui suure lisakulu tasuta toit toob. Küll aga arvutas firma pardateeninduse juht Eva-Piia Aava, et aastas jagatakse turistiklassis eeldatavasti 450 000 toiduportsu.



Toidu teema on lennunduses keeruline, sest see tuleb tollida, turvakontrollist läbi lasta, pardale tõsta (ja ka see teenus maksab) ning lõpuks peavad portsud mahtuma trolli ehk lennureisijaile hästi tuntud kasti, mida stjuardessid enda ees lükkavad.



Nii juhtuski, et kui Airo Catering Service’i kokad lennufirmale muffineid küpsetasid, siis kerkisid need liiga kõrgeks. Nüüd tuleb neil ahjus n-ö näppu peal hoida – 3,5 sentimeetrit ja mitte millimeetritki enam, sest vastasel juhul ei mahuks trolliriiulisse ära.



Alkohol raha eest

Toiduvaliku tegi Estonian Airi president Andrus Aljas koos teiste juhtkonna liikmetega. Korraldati degusteerimine, kus lennufirma töötajad Airo Cateringi pakutule hindeid panid. Viimane on selline mõnus monopoolne toitlustusettevõte, mis varustab kõiki Tallinnast startivaid lennufirmasid.



Alkohol on lennukis jätkuvalt raha eest, kui äriklass välja arvata. Epp Veersalu märkis, et vähese lennukogemusega inimesed ei anna mõnikord endale aru, et alkoholiga ei maksa liialdada.



«Hommikustel reisidel kulub vähem alkoholi, õhtustel rohkem,» lausus Veersalu. «Kui reede õhtul tuleb lend Dublinist, välismaal töötanud eestlased hakkavad koju jõudma, siis…»



Juba praegu pakub lennufirma tasuta võileibu kõikidel lühematel reisidel, kus lendavad 33-kohalised Saabid. Järgmisest nädalast jõustuv uuendus käib pikemate lendude kohta, kus Estonian Air kasutab Boeinguid.



Kehakinnitus


Mullu lendas Estonian Airi turistiklassis ligi 450 000 reisijat.



Aastas kulub neile:


•    22,5 tonni pirukaid



•    67,5 tonni võileibu



•    kohvi ja teed kokku 90 000 liitrit



•    mahla 90 000 liitrit



•    õlut ligi 37 000 liitrit



Allikas: Estonian Air

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles