Tabamatu pankur Hannes Tamjärv ja kaks panka

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Tamjärv
Hannes Tamjärv Foto: Mihkel Maripuu

Üheksakümnendail koos partneritega Hansapanga loonud ning mullu sama seltskonnaga LHV panka arendama hakanud ärimees Hannes Tamjärv saab tänavu presidendilt Valgetähe III klassi teenetemärgi.


Hannes Tamjärv on üks neist Eesti ärimeestest, kelle nime seostab ajakirjandus kümnete erinevate ettevõtmistega, olgu nendeks siis Kakumäe jahisadama ehitamine, üliökonoomse, elektri jõul liikuva rolleri arendamine, Rocca al Mare kooli loomine või tuulikute rajamine. Teda mainitakse sageli koos Eesti nn ärieliidiga, nagu Rain Lõhmus, Tiina Mõis, Hans H. Luik, Jaan Pillesaar ja Arti Arakas.



Tihtipeale pankuri tiitliga pärjatud, ent ülikoolis hoopis tööstuse planeerimist õppinud Tamjärv neis artiklites ise aga sõna ei võta. Ajakirjandusega suhtlema see mees ei kipu. Nii läks ka eile – kuigi Postimees üritas Tamjärve tabada, et uurida, mis emotsioone tekitab Valgetähe III klassi teenetemärgi saamine, see ei õnnestunud.



Põhjus, miks president privaatsust hindava kunagise koolijuhi ja õpetaja ning temaga koos ka ettevõtja Heldur Meeritsa teenetemärgi saajate nimekirja lisas, ei seisne aga rohelises energias või erakooli rajamises, kuhu ärimees on raha (Äripäeva 2009. aasta rikaste edetabeli järgi ulatus mehe vara 249 miljoni kroonini) paigutanud. Põhjuseks pole loomulikult ka kümned tuhanded kroonid, mis hiljuti ühele Eesti erakonnale annetati.



Presidendi kantselei kirjutas oma seletuskirjas peenetundeliselt, et orden antakse kaasaegse pangandussüsteemi arendamise eest. Võta nüüd kinni, kas mõeldud on 1990. aastatel asutatud Hansapanka, mis edukalt rootslastele maha müüdi, või mullu mais finantsinspektsioonilt pangaloa saanud LHVd, mille nõukokku mõlemad mainitud kuuluvad.



Tõsiasi on, et ettevõtlust Tamjärv arendanud on, luues kas või kalli erakooli Rocca al Maresse, kus ka tulevasi ettevõtjaid välja koolitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles