Harri Taliga: asi seegi, kui tööd saab mõnisada inimest

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EAKLi juht Harri Taliga.
EAKLi juht Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) juhi Harri Taliga sõnul täidaks tulu- ja sotsiaalmaksuseaduse muudatused oma eesmärki ka siis, kui tööturule õnnestuks tagasi tuua ka mõnisada pikaajalist töötut.


Taliga meenutas, et kui mõne aasta eest sotsiaalmaksu miinimum kehtestati, hakkas kehtima põhimõte, et sotsiaalmaksu peab tasuma vähemalt alampalgalt.



«Arvasin siis, et see annab tööturul tagasilöögi ja täna ongi nii juhtunud. Tööandjad tulid selle asjaga välja, kuid nüüd on nad endale sellega näppu lõiganud. Kõik sellised sammud tuleb korralikult läbi analüüsida,» ütles Taliga.



Tema sõnul on praegu kehtiv kord selgeks piiranguks ettevõtetele, kes soovivad inimesi näiteks osalise tööajaga palgata.



Samas leiab Taliga, et kui plaanitavate seadusemuudatuste tulemusena osa inimesi natukenegi tööd saab, on see tänases olukorras hea märk.



«Kümneid tuhandeid inimesi need muudatused kindlasti ei puuduta. Kui see mõnele sajalegi tööd annab, on asi seegi.»



Taliga sõnul ei saaks seadusemuudatustega välistada teoreetiliselt ka selliseid skeeme, kus mõni lihttöid pakkuv ettevõte palkab endale uued töötajad soodsamatel tingimustel ning loobub endistest töötajatest, kes on palgal n-ö kallimalt.



Ametiühingujuhi sõnul oleks sellised juhtumid äärmiselt kahetsusväärsed. Samas lisas ta, et tööandja seisukohast on ühe inimese vallandamine ning teise palkamine ja koolitamine seotud samuti kindlate kuludega, mistõttu ei annaks sellised skeemid kokkuvõttes rahalist võitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles