Ida-Euroopa riigid teevad teistele silmad ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorukid Euroopa Liidu ja Bulgaaria lipuga.
Noorukid Euroopa Liidu ja Bulgaaria lipuga. Foto: Reuters / Scanpix

Kesk- ja Ida-Euroopa turud on viimase poole aasta jooksul maailma parimaid tulemusi näidanud ning teevad silmad ette arenenud majandustele, kelle kuhjuvad võlakoormad investorid murelikuks on muutnud.


Peamiselt on neid majandusi pinnal hoidnud valitsuste kindel otsus riigirahanduses kord majja seada, kuigi mõned ka Rahvusvaheliselt Valuutafondilt abi saavad.

Erinevalt sellistest eurotsooni maadest nagu Kreeka, kelle võlakirjaturg möödunud nädalal kokku varises, on investoritele muljet avaldanud Ida-Euroopa tugevamad tegijad, nagu näiteks Poola - ning isegi IMFi abi vajajad Ungari ja Läti.

BNP Paribasi arenevate turgude strateeg Shahin Vallee ütles, et kõik sõltub riigirahandusest. «Kui võrrelda näiteks Ungarit ja Kreekat, siis on Ungari - kuigi arenev turg - palju kindlam valik.»

Juuni lõpust alates on regiooni aktsiad FTSE indeksi järgi tõusnud 39 protsenti. Arenevate turgude aktsiad kogu maailmas tervikuna on tõusnud 24 protsendi võrra, arenenud riigid aga 17 protsendi jagu.

Riigivõla kindlustuse hinnad on näiteks Poolas ja Ungaris samuti teravalt langenud, kui neid võrrelda sama ajaperioodi lõikes selliste arenenud maadega nagu Kreeka ja Portugal.

Valuutaturgudel on Poola zlott, mis on Ida-Euroopas üks likviidsemaid, viimase kuue kuuga euro suhtes 10 protsenti üles hüpanud.
«Ida-Euroopas ei ole struktuurseid võlaprobleeme,» ütles investeerimisfirma East Capital peaanalüütik Marcus Svedberg. «Regiooni keskmine riigivõla protsent sisemajanduse kogutoodangust on ligikaudu 40, eurotsooni keskmine aga 80 protsenti SKTst.»

Analüütikud hoiatavad siiski, et tööstusriikide võlaprobleemid ja globaalmajanduse taastumise venimine võivad Ida-Euroopa rööbastelt paisata.
Möödunud nädalal tõmbas Kreeka võlakirjaturu krahh langusesse ka praktiliselt kõik ülejäänud börsid, kuna investorid kardavad «Kreeka nakkuse» levikut.

RBC Capital Marketsi arenevate turgude vanemstrateeg Nigel Rendell ütles: «Ungari ja Läti on avaldanud investoritele muljet oma reformidega, aga neil läheb veel kaua aega, et oma riigirahandus korda seada.»

«Nagu arenevaid turge kõikjal, võib ka neid eelolevatel nädalatel kergesti suur odavmüük tabada, kui arenenud maailma riigivõlgade olukord halveneb.»
«Arenevad turud on arenenud maailmaga siiski lahutamatult seotud,» lisas ta.



Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles