Savisaar on vastu Eesti Energia börsiplaanile

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles laupäeval erakonna majanduskonverentsil, et on vastu Eesti Energia osalisele erastamisele börsil.


«Eesti Energia on kasumlik ettevõte,» ütles Savisaar. «Selle taustal tundub soov alustada läbi börsileviimise kontserni hiilivat erastamist, enam kui kummaline. Osale poliitikutest on Eesti energia olnud läbi ajaloo tulu tõotav müügiartikkel, mitte riigi ja rahvuse säilimist arvestav strateegiline ettevõte.»



Savisaar kordas akadeemik Endel Lippmaa mõttekäiku, et Eesti Energia osaline börsileviimine viib ettevõtte Eesti Telekomi saatuseni, kui see libises välisinvestorite kätte.



Savisaare sõnul tulenevad kasumliku Eesti Energia rahaprobleemid erinevate projektide paljususest.

«Kui tõesti ei jätku raha vajalike investeeringute tegemiseks, siis võib selline kaootiline igast avanevast võimalusest kinnihaaramine osutada ohtlikus,» märkis Savisaar. «Rahvusvaheliste ambitsioonide rahuldamine pole eesmärk omaette ning selleks vajaminevad investeeringud ei õigusta püüdlemist börsile.»

«Kas oli ikka põhjendatud Noarootsi tuulepargi rajamine, milleks Eesti Energia kulutas ligi miljard krooni omavahendeid,» küsis Savisaar.

Keskerakonna esimehe sõnul tuleks pöörata tähelepanu Eesti traditsioonilisele energeetikale, seda enam, et uued tehnoloogiad võimaldavad ka selles osas senisest märksa loodussäästlikumat tootmist.

Savisaar ütles, et samal ajal kui Eestis vaieldakse oma tuumajaama rajamise üle, tekkis Ignalina sulgemisega Baltikumi turul suur lisaenergia vajadus, sest seni andis Leedu tuumajaam rohkem kui 30 protsenti vajaminevast elektrist kogu Baltikumis.

«Selle augu oleksime võinud täita oma põlevkivienergiaga, teenides miljardeid kroone tulu,» märkis Savisaar. «Täna tuleks küsida, kellele oli kasulik uute energiaplokkide rajamist pidurdada ning kas kiire börsileviimine vabastaks praeguse valitsuse vastutusest riigile kahjulike otsuste vastuvõtmise eest, kasulikega viivitamise arvel? Tegemist on järjekordse märgiga, et riigi energeetikaperspektiivid ja Eesti Energia arenguvisioon pole iga kord loogiliselt läbi mõeldud.»

Savisaar märkis, et elekter on juba praegu Eesti elanikele liiga kallis ja elektribörs tõstab selle hinda veelgi.

Reformierakonna vastuseisu tõttu külmutas valitsus eelmisel sügisel Eesti Energia esmase aktsiaemissiooni plaani. Firma vajab rahasüsti, et teostada ambitsioonikas põlevkivist sünteetilise nafta tootmise projekt, aga ka kahe uue põlevkivielektrijaama ehituse kava koos uue põlevkivikaevanduse avamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles