Majanduskriis kasvatas Itaalia maffia kasumit

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sitsiilias kohaliku maffia keskusena tuntud Corleone
Sitsiilias kohaliku maffia keskusena tuntud Corleone Foto: Reuters / Scanpix

Üleilmne majanduskriis kasvatas Itaalia maffia sissetulekuid eelmisel aastal üheksa protsenti, vahendab Lenta.ru Itaalia väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ühenduse Confesercenti raportit.


Raporti autorid kinnitavad, et nn Maffia Inc. kinnitab oma positsioone Itaalia suurima firmana.

Analüütikute hinnangul ulatus Itaalia kuritegelike grupeeringute kogukäive 135 miljardi euroni ning kasum oli vähemalt 78 miljardit eurot.

Kõige suurema osa kuritegelike grupeeringute käibest andis narkootikumide, inimeste ja relvadega seotud salakaubandus. Märkimisväärse osa sissetulekutest tõid ka räkit, ebaseaduslik immigratsioon, prostitutsioon, valeraha ja -dokumentide valmistamine ning põrandaaluste hasartmängude korraldamine.

Ekspertide hinnangul on maffiaga seotud ligi 7 protsenti Itaalia sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ning vaatamata sellele, et riigi majandus kahanes ligi 5 protsenti, kasvasid maffia sissetulekud oluliselt.

Ebaseaduslike tegevuste efektiivsuse kasvule aitas kaasa tööpuuduse suurenemine ning töötasu vähenemine. Lisaks teenisid kuritegelikud grupeeringud problemaatilistelt võlgnikelt raha kättesaamisega.

Kuritegelikul teel saadud raha legaalseks muutmiseks kasutati odavnenud varade kokkuostu.

«Kriisiolukorras tõmbab maffia raha inimesi ligi, vaatamata sellele, et see raha on räpane,» märkisid raporti koostajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles