Internetikaubamaja Amazon hakkab elektroonikat ümber vahetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazon.comi kast.
Amazon.comi kast. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma suurim internetikaubamaja Amazon hakkab müümise kõrvalt üha rohkem kaupa tagasi võtma ning seab elektroonikakaupade jaoks üles onlain ümbervahetusplatvormi.


Hetkel värbab Amazon tarkvaraspetsialiste, et käivitada teenus, mis võimaldab klientidel kasutatud elektroonikavidinaid kinkekaartide vastu ringi vahetada.


Inimeste soov vanemat kaupa uuema vastu välja vahetada suureneb pidevalt. USA tarbijad mõtlevad üha kokkuhoidlikumalt ning sellega on asunud arvestama kõik juhtivad hulgimüüjad eesotsas Walmarti, Targeti ja Costcoga, kes juba mullu sel eesmärgil mitmete onlain teenustepakkujatega koostööle asusid.

«Inimesed ihkavad ikka uusimaid ja uuendatud mudeleid, seepärast on külluslikult väärtuslikke ja täiesti töökorras tooteid, mis endale uut kodu otsivad,» seisab ühel Amazoni kuulutusel. «Meie aitame neid uue omanikuga kokku viia ning loome selleks parimad vabaturu tingimused.»

Neil päevil käivitas Amazon koostöös CExchange'iga ka elektroonikatarvete ümbervahetuse ja taaskasutuse partnerluse. CExchange on üks paljudest viimastel aastatel USAs rajatud veebipõhistest teenusepakkujatest, kes koostöös jaemüüjatega kasutatud elektroonikat tagasi ostavad.

Esimesi jaemüüjaid, kes sülearvutite, mobiiltelefonide ja teiste seadmete ümbervahetusega tegelema asus, oli USA suurim elektroonikamüüja Best Buy. Teenust hakati pakkuma 2008. aastal omandatud tütarettevõtte Dealtree kaudu.

Ümbervahetuse käigus teavitatakse kliente nende kauba hinnangulisest väärtusest. Kui kliendilt postiga teele saadetud kaup käes, saadetakse talle vastutasuks samas väärtuses kinkekaart. Mõnel juhul julgustatakse kliente oma kaupa ümbertöötlemisele saatma, kui selgub, et müügiväärtust pole. Sellisel juhul edastatakse kliendile tasuta postitusteenust tagav kleebis.

Dealtree müüb tagasiostetud ja remonditud tooteid eraldi oksjonisaidil Cowboom.com. Gazelle, kes teeb koostööd Walmarti ja Searsiga, kasutab selleks oma sõnul erinevaid jae- ja hulgimüügiväljundeid.

Amazon sisenes ümbervahetusturule möödunud aasta märtsis ning alustas kasutatud videomängudega.

Videomängude vahetusega olid juba varem algust teinud ka Best Buy ja Walmart, keda omakorda oli selleks innustanud arvutimängude müügiketi GameStopi edukas second-hand äri.
Seejärel laiendas Amazon teenust DVDdele, detsembrist hakati tagasi ostma ja edasi müüma ka kooliõpikuid.

Amazon avalikustab oma neljanda kvartali tulemused neljapäeval. Analüütikute ootuste kohaselt peaksid nende müügitulemused osutuma 30 protsenti varasemast suuremaks ning olema ümmarguselt 9 miljardit dollarit.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles