Viljar Arakas: monopolidele pole vaja soodustusi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Arakas.
Viljar Arakas. Foto: Peeter Langovits.

Elektrituru seaduse muudatus ei tohi tsementeerida turul domineeriva energiaettevõtte positsiooni olukorras, kus turg on avanemas, ütles EfTEN Capitali juhatuse liige Viljar Arakas.


«Energiasektoris peab olema suund vabale konkurentsile ja loomulike monopolide soodustuste kaotamisele, andes võimaluse uute tulijate turuletulemiseks,» ütles Arakas.

Tema sõnul lisati 2009. aasta juunis vastu võetud teise lisaeelarve seadusse igasuguse aruteluta ja sisuliselt protseduuriväliselt muudatus, millega Narva Elektrijaamad tunnistati taastuvelektri toetuse vääriliseks.

«Enesestmõistetavalt ei tule suvise muudatuse tagajärjel tehtud kahe riigile kuuluva domineeriva turuosaga ettevõtte - Eesti Energia ja RMK - kokkulepped normaalse turu toimimisele kasuks. Lisaks on toetuste eesmärk initsieerida ja soodustada uute võimsuste teket, mille vajadus ning otstarbekus on ebaselge,» lisas ta.

Arakase hinnangul pole tänapäevaste keskkonnatoetuste eesmärk kindlasti ebaefektiivsele loodusressursside raiskamisele pealemaksmine, vaid nüüdisaegsete energiatõhusate investeeringute esilekutsumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles