Saabi müük Spykerile on teoks saamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästke Saab ralli 24.jaanuaril Schaumburgis.
Päästke Saab ralli 24.jaanuaril Schaumburgis. Foto: AP / Scanpix

Saab Automobile on pääsemisele väga lähedal, kuna General Motors on sõlmimas lepingut oma Rootsi üksuse müügiks hollandlaste Spyker Carsile.


Läbirääkimistele lähedalseisvad isikud ütlesid, et eelleping võidakse sõlmida juba täna. Sellisel juhul peatab GM ka kuulsa Rootsi brändi likvideerimisprotsessi.

Ühtlasi annaks leping uut lootust firma 3400 töötajale Edela-Rootsis ning tuhandetele Saabi fännidele kõikjal maailmas, kes on mitmes paigas oma omapärase disaini ja innovaatilise tehnoloogia poolest tuntud lemmiku toetuseks meeleavaldusi korraldanud.

GMi jaoks, kes teeb pingutusi oma üleliigsetest brändidest lahti saamise nimel, oleks see suur samm edasi. Spyker aga, kes on seni olnud sportautosid tootev nišifirma, satuks autotööstuse rambvivalgusse.

Pettumuse valmistaks selline asjade käik vormel-1 magnaadile Bernie Ecclestone'ile, kes koostöös Luksemburgi erakapitali-ettevõtte Genii Capitaliga samuti Saabile pakkumise tegi.

Genii konsortsiumi pressiesindaja ütles, et nad on Saabist endiselt huvitatud, kuid mõistavad, et Spyker on siiski favoriit.

1875 aastal rajatud ja Hollandi kuningliku perekonna tõllaehitajana alustanud Spyker on pidanud GMiga läbirääkimisi juba möödunud aasta novembrist saadik, mil läbirääkimised Rootsi sportautodetootja Koenigsegg Automotive'iga liiva jooksid.

GM pani Saabi müüki aasta tagasi koos teiste kahjumittootvate markidega nagu Saturn ja Hummer, kuid näis vahepeal olevat müügilootused minetanud ning määras aasta algusel Saabile juba isegi likvideerimismenetlejad.
Spykeri tegevjuht Victor Muller on aga lepingut visalt taga ajanud ning leidnud selleks toetust ka Rootsi valitsuselt, kes on Saabi võimalikele päästjatele laenugarantiisid pakkunud.

Läbirääkimistega seotud inimeste sõnul on leping lausa käeulatuses ning see võidakse tänase päeva jooksul ka avalikkusele teatavaks teha. Samas olevat veel ka paikapanemata üksikasju ning leping võib venida. Päriselt välistada ei saavat siiski veel ka kauba katkijätmist.

GM saaks oma varade eest teatud tasu, sealhulgas tõenäoliselt ka Saab-Spykeri aktsiaid, ütlesid nad. Kõige suuremaks komistuskiviks on siiani olnud see, et ostjatel ei ole lihtne tõestada oma finantsvõimekust ettevõttega tulevikust toimetulemiseks.

Spyker, mis osaliselt kuulub finantsgrupile Convers, mis omakorda kuulub Vene magnaadile Vladimir Antonovile, näib siiski olevat suutnud GMi veenda, et neil vajalik raha kindlustatud on. Samas sõltub tehing ilmselt sellest, kas Euroopa Investeerimispangalt saadakse lubatud 400 miljoni euro suurune laen.

Asjaosaliste sõnul võivad GM ja Spyker nüüd lepingu üsna kiiresti ära sõlmida, kuna palju juuriidilist asjaajamist ja paberitööd sai Koenigseggiga läbi rääkides juba ühele poole.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles