Konkurentide surve viis Eesti Energia toetuste kärpimiseni

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia.
Eesti Energia. Foto: Elmo Riig

Eesti Energia konkurendid suutsid riigikogu reformierakondlaste hulgas läbi suruda ettepaneku, mis võtab Narva jaamadelt ära hakkpuidu toetuse; Eesti Energia saab õiguse ehitada vaid ühe uue põlevkivielektrijaama.


Mullu suvest saadik kütab Eesti Energia Narva jaamade


uusi põlevkivikatlaid osaliselt hakkpuiduga, saades selle eest aastas umbes 200 miljonit krooni taastuvenergia tootmise toetust. Reformierakond käis eile õhtul riigikogus välja seaduseparanduse, millega toetuse maksmine lõpeb selle aasta juulist.



Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Peep Aru sõnul saab toetust maksta vaid koostootmise eest. Sotsiaaldemokraatide saadikurühma juht Eiki Nestor ütles eile, et opositsioon on ühiselt Narva hakkpuidu toetuse vastu. Seega peaks hääled koos olema.



Eesti Energia taastuvenergia­ettevõtte juht Ando Leppiman märkis, et Narva toasoojaks kuluv energia hulk on sedavõrd väike, et ettevõte loobub ilmselt hakkpuidu kasutamisest.



Teine ettepanek, millega Reformierakond eile õhtul välja tuli, kärbib uute põlevkivielektrijaamade toetusi. Esialgu oli kavas maksta Eesti Energiale kahe uue jaama eest kuni 1,2 miljardit krooni aastas. Värske parandus soovitab maksta vaid ühe jaama eest kuni 600 miljonit krooni aastas, seda 20 aasta jooksul pärast jaama valmimist.



Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) parlamendisaadik Margus Tsahkna ütles, et kui valitsuspartneri ettepanekud laual, algavad läbirääkimised. IRLi majandusminister Juhan Parts on seni seisnud nii hakkpuidu toetuse kui ka kahe uue põlevkivielektrijaama eest.



Eile õhtul oli elektrituruseaduse muutmise seaduse parandusettepanekute tähtaeg. See seadus toob Eestisse aprillist elektribörsi. Viimase vastu oli eile vaid Keskerakond, kes soovib börsiga alustada 2011. aasta algusest.



Elektrituruseaduse eelnõu tekitas eelmisel nädalal väikese skandaali, kui Reformierakonna saadikud selle koos opositsiooniga maha hääletasid. Peamiseks vaidlusteemaks seaduseelnõus pole aga elektribörsi avamine, vaid hoopis toetuste maksmine Eesti Energiale nii hakkpuiduga katelde kütmise eest kui ka uute põlevkivielektrijaamade ehitamiseks.



Reformierakond tahab teha seadusse veel ühe suurettevõtetele meelepärase paranduse – toetust hakkavad ettevõtted saama ka selle taastuvenergia eest, mille ise tarbivad ega müü elektrivõrku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles