Kelam: Hispaania eesistumise peaülesandeks on siseturu väljakujundamine

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami hinnangul on Hispaania eesistumise peamiseks ülesandeks euroliidu siseturu kujundamise lõpuleviimine.


Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero tutvustas Euroopa Parlamendile 1. jaanuaril alanud Hispaania eesistumise programmi, vahendas Kelami pressiesindaja.

Euroopa Parlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei liige Tunne Kelam tõstis esile Hispaania eesistumise prioriteedid.

«Maailma majanduse taaskäivitamiseks on teie ülesanne on Euroopa Liidu siseturu kujundamise lõpuleviimine, seda ka nendes teenuste valdkondades, mida täna käsitletakse eranditena,» pöördus Kelam Zapatero poole. «Niikaua kui seda ei ole saavutatud, on mistahes Euroopa Liidu strateegial vaid piiratud mõju.»

«Toetan täielikult teie pühendumust Euroopa ühise energiaturu arendamisele ning vastava ühtse reguleeriva raamistiku loomisele,» ütles Eesti saadik.

Tunne Kelam juhtis tähelepanu asjaolule, et Euroopa Parlament on kõnealuses küsimuses oma seisukoha kujundanud parlamendi 2007. aastal koostatud raportis Euroopa Liidu energiaalasest välispoliitika kohta, mis ootab rakendamist.

Kolmanda prioriteedina esitas Tunne Kelam «Euroopa Liidu 2020» strateegia rakendamise, mis peab keskenduma senisest suurema majanduskasvu ning tööhõive saavutamisele. «Agenda 2020 tähendab ka info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate rakendamist igapäevases elus, võttes kasutusele juba liikmesriikides tulemusi saavutanud tehnoloogiaid,» ütles Kelam.

«Loodan, et teie eesistumise ajal otsustatakse ära ka IT-agentuuri loomine infotehnoloogiasüsteemide koordineerimiseks, mida Euroopa ilmselgelt vajab. Pakiline vajadus on välja töötada tõhus ja usaldusväärne Euroopa küberjulgeoleku strateegia,» ütles Kelam.

Euroopa Rahvapartei fraktsiooni saadiku sõnul on Hispaania eesistumise ajal Euroopa Liidul mitmeid välispoliitilisi väljakutseid. «Loodan, et Euroopa Liit mängib aktiivsemat roll Taga-Kaukaasia piirkonna olukorra stabiliseerimisel ning Idapartnerluse raames mõjutab Venemaad täitma oma kohustusi ning toob selle piirkonna riigid lähemale Euroopa Liidule.»

Samuti kutsus Kelam Hispaania eesistumist üles säilitama Euroopa Liidu ühispositsiooni Kuuba suhtes, niikaua kui ei ole näha tegelikke muutusi. Kelam tõi näitena sissesõidukeelu opositsiooniga kohtuda soovivale Euroopa Parlamendi saadikule. «See ei ole kindlasti märk muutustest paremuse poole,» kinnitas Kelam. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles