Valdo Kalm ei poolda riigifirmade juhtide palga piiramist

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Kalm.
Valdo Kalm. Foto: Marina Pushkar

Eesti Telekomi juht ning tööandjate keskliidu volikogu liige Valdo Kalm leiab, et suurte riigiettevõtete juhtide palga kujundamine presidendi palganumbri järgi pole mõistlik samm.


Kalm soovitab lähtuda Skandinaaviamaade kogemusest, kus riigipea palk jääb samuti alla suurte riigiettevõtete juhtide teenistusele.

«Miks see nii on - selle üle võib palju filosofeerida. Kuid meil on sealt palju õppida,» märkis Kalm.

Tema sõnul on suurte riigiettevõtete juhtide otsene vastutus samuti väga suur. «Ja ega meil siin Eestis neid tippspetsialiste ja -juhte just üleliia ka pole.»

Küll on Eesti Telekomi juht päri sellega, et sarnaselt erasektoriga peavad ka riigifirmad tõsiselt suhtuma kulude kokkuhoidu. Tema teada on sellega tegeletud nii Tallinna Sadamas, Eesti Energias kui Eesti Raudtees.

«Halb oleks see, kui mõni riigiettevõte üldse kuludega ei tegeleks,» lisas ta.

Kalm hindas, et suuremate riigiettevõtete juhtide palgatase on hetkel võrreldav suurte erafirmade tasemega. «Suurt vahet siin küll ei näe.»

Samas lisas ta, et erasektori ettevõtetes on juhtide premeerimine seotud otseselt töötulemustega. Nii et kui juhatuse süül leiab aset mõni tõsisem möödalaskmine, väljendub see ka juhtide preemia- ja boonusenumbrites.

«Kuidas peaks see riigiettevõtetes olema, on pigem küsimus riigiettevõtete nõukogudele,» arvas Kalm.

Ta lisas, et riigifirmades sõltub preemiate ja boonuste kallale minemine paljudest nüanssidest ning sellest, kuidas on vormistatud riigiettevõtete juhtide töölepingud ning kuidas on fikseeritud tulemusplaanid.

Keskerakond teatas eile, et soovib muuta riigivaraseadust, eesmärgiga kehtestada riigi äriühingute ja sihtasutuste juhatuse liikmete palga piirmääraks 5200 eurot ehk ca 81 000 krooni.

Erakonna hinnangul ei tohiks riigifirmade juhtide palgad ületada vabariigi presidendi ametipalka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles