Ametiühingud: müügimaks koormab liigselt madalapalgalisi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga.
Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga. Foto: Toomas Huik

Ametiühingute keskliit jagab tööandjate keskliidu muret kavandatava Tallinna müügimaksu pärast, kuna see koormab liigselt madalapalgalisi inimesi ega aita tagada stabiilset maksulaekumist.


«Eestis on täna kaudsete maksude ja sealhulgas tarbimismaksude osakaal üldises maksukoormuses liiga kõrge,» vahendas ametiühingute keskliit oma esimehe Harri Taliga sõnu. «Maksulaekumine sõltub meil väga palju sellest, kui palju inimesed raha kulutavad ja praegune kriis annab selliste maksude laekumises mõistagi suure tagasilöögi.»

Eriti teeb tarbimismaksude kõrge määr ametiühingute arvates liiga madalapalgalistele, kes ostavad tarbimismaksudega koormatud kaupu suhteliselt rohkem oma sissetulekuga võrreldes ning kes on seetõttu tarbijatele ülekantud maksutõusu suhtes eriti tundlikud.

Ametiühingud leiavad, et Eesti vajab maksureformi, mis suurendaks otseste maksude osakaalu ja tagaks seega maksude stabiilsema laekumise ja arengu.

Eestis laekub tarbimismaksudest enam kui 40 protsenti  maksutulust. Sellega on Eesti Euroopa Liidu riikide seas teisel kohal Bulgaaria järel. ELi keskmine tarbimismaksude osakaal jääb alla 35 protsendi Kõigi kaudsete maksude osakaal maksutulust on Eestis 60, ELis aga 49 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles