Uue kümnendi küsimärkidega algus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evli Panga investeerimismeeskonna peastrateeg Peter Lindahl.
Evli Panga investeerimismeeskonna peastrateeg Peter Lindahl. Foto: Evli

Investeerimisturud jätsid eelmise aastaga seljataha kümnendi, mis oli kõike muud kui kerge. Algav dekaad ei paku aga lahendamiseks lihtsamaid võrrandeid ja jaanuaris 2010 on rohkem ebaselget kui selget. Investor peaks börsilt teenimise võimalust kasutama aasta alguses, kirjutab Evli Panga investeerimismeeskonna peastrateeg Peter Lindahl.


Aasta esimene pool tuleb meie hinnangul siiski rahulikum kui teine, kuna suve ja sügiskuudeks teevad madal sisenõudlus, töötute suur hulk ja suured riigivõlad lääneriikides oma töö. Keskpangad aasta esimesel poolel ilmselt asjasse ei sekku, kuna inflatsioon on madal ja madalad intressid pakuvad majandusele olulist stiimulit. Riskialtidel investoritel võib olla palju võita, aga sama palju ka kaotada; alalhoidlikuma investori teenimisvõimalused on hetke seisuga aga paremad kui mõni aeg tagasi.

Aktsiaturgude äkiline kulgemine
2010. aasta märksõnaks aktsiaturgudel on globaalse majandussurutise ja finantskriisi järelmõjud, mille tulemusena võib ette tulla ka 20-35 protsendini ulatuvaid langusi. Üheks võimalikuks müügipaanika tekitajaks on näiteks minikriisid seoses mõne riigi või finantsasutuse võimekusega oma kohustusi täita. Edukus ootamatusi täis turul eeldab läbimõeldud varade hajutamise taktikat. Et see prognoos liiga sünget nooti õhku ei jätaks, saame öelda, et aasta alguses ootab aktsiaturgusid meie hinnangul suhteliselt hea aeg ehk nn «jaanuari-efekt», mis kestab parimal juhul mitu kuud - see aeg võiks tuua investorile teenimisvõimalusi.

Võlakirjad on endiselt tähelepanu keskpunktis
Ettevõtete võlakirjadelt on algava aasta jooksul meie hinnangul oodata atraktiivset tootlust, kõrge tulususega võlakirjade tootlus ulatub meie ootuste kohaselt üle 10 protsendi. Investorid eelistavad madala tulususega instrumentidele üha enam kõrge tulususega võlakirju. Riikide võlakirjad on ettevõtetest oluliselt vähem atraktiivsed ning siin on kõigi eelduste kohaselt oodata intresside tõusu, kui globaalne majanduse kosumine hoo sisse saab.

Mõned mõtted investorile
Ilmselt toob algav aasta kaasa mitmeid uusi võimalusi. Üheks suureks küsimärgiks on Jaapan, kus nõrgenev ja eksporti toetav jeen võib meie hinnangul esile kutsuda aktisaralli . Arenevad turud on endiselt «in», ent siin oleme siiski üsna valivad: meie lemmikud on hetkel Venemaa ja Ida-Euroopa. Ehkki investorid pelgavad Ida-Euroopat mullu ilmnenud võlahädade pärast, usume meie, et see regioon võib üllatada märkimisväärselt tugeva kasvuga aastal 2010. Kolmandaks investeerimisideeks võiksid olla arenevate turgude võlakirjad kohalikus valuutas - arenevate turgude valuutasid toetab võimalik kiirem paranemine majandussurutisest lääneriikidega võrreldes.

Tundmatud ja tuntud riskid

2010. aastal on mitmeid riske, mis häid väljavaateid ohustavad. On ka riske, mille realiseerumine on võrreldes lõppenud aastaga oluliselt kasvanud. Eurotsooni majanduste taastumist ähvardavad tasakaalustamatused mitmetes eurotsooni riikides - näiteks Kreekas, Itaalias ja ka Suurbritannias.

Tugevnev dollar võib avaldada negatiivset mõju arenevatele turgudele ja toorainetele - see võib muuta investorid närviliseks ja tuua kaasa turgude kukkumise või pikemaajalise paigalseisu. Riskiks on ka see, kui kaupade hinnad või võlakirjade tootlused liiguvad liiga kiiresti kõrgemale ja lämmatavad majanduse taastumise paljudes riikides. Mõne keskpanga liiga kiire intresside tõstmine võib osutuda negatiivseks - meie hinnangul on esimene võimalik kandidaat selle sammu astujana Euroopa Keskpank.

On aga ka võimalusi, mille realiseerumine teeks algavast aastast ootustest parema: üheks võimalikuks üllatuseks oleks näiteks uute minikriiside puudumine.

Teine võimalik positiivne üllatus oleks globaalse majanduse kiire taastumine ilma oluliste vastutuulteta ja USA tööturu ja elamumajanduse turu jätkuv taastumine, millega kaasnevad ettevõtete investeeringute kasv ja paranev sisetarbimine.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles