Tõniste: pandipakendi süsteem pole sugugi keskkonnasõbralik

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Tõniste
Tõnu Tõniste Foto: Liis Treimann

Riigikogu liige Toomas Tõniste ütles, et täna kogunenud töögrupp toetas põhimõtteliselt tema ettepanekut pandipakendi süsteemi vabatahtlikuks muutmise kohta.


Tõniste sõnul on tänane pandisüsteem keskkonnale kahjulik ja seda seisukohta toetab ka Euroopa praktika. «Meie eelnõu näeb ette kohustuse koguda taara kokku kas pandisüsteemis või teiste taaskasutusorganisatsioonide kaudu ja see on perspektiivis keskkonnale palju kasulikum,» selgitas ta.



Ta lisas, et pandipakendi süsteemiga liitumata jätmine ei tähenda, et ettevõte ei pea oma pakendeid kokku koguma, ta saab seda teha siis aga ka mõne teise organisatsiooni kaudu ja ehk hoopis odavamalt.



Tänane pandisüsteem kogub Tõniste sõnul kogu prügist kokku vaid 5-15 protsenti ja pandimärgiga pudeleid pole kogutud sugugi rohkem kui teisi. Dubleerivad süsteemid muudavad kogumise tema hinnangul kallimaks.



Tõniste eitas oma isiklike ärihuvide seotust tehtud ettepanekuga: «Mina ei võida sellest midagi, pigem võidavad need, kes mind täna süüdistavad, nagu näiteks õlletehased.»

Tõniste sõnul jäid täna paljud küsimused õhku ja teemaga tuleb edasi minna. Töögrupi hinnangul vajaks kogu Eesti pakendi kogumise süsteem ümbertegemist, et kokku kogutaks 90 protsenti ja et inimesed saaksid pakendid ära anda mugavalt kodu juurest. Tuleval nädalal arutab seadusemuudatust riigikogu keskkonnakomisjon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles