Süüdistus: alkoholitootjate kartellikokkulepe määras viina hinnaks 59.90

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juht Janek Kalvi.
Liviko juht Janek Kalvi. Foto: Mihkel Maripuu

Riigiprokuratuur süüdistab Eesti suurimat alholitootjat Liviko ja selle juhti Janek Kalvit teise alkoholitootja Offex Grupiga kartellikokkuleppe sõlmimises, millega määrati pooleliitrise viinapudeli hinna alampiiriks 59.90.

Kalvi tunnistas, et nii Liviko kui tema on süüdistuse viinakartelli sõlmises saanud, kuid see on talle täiesti arusaamatu. «Kindlasti läheme selle asjaga kohtusse ja olen kindel, et kohus meid ka õigeks mõistab,» lausus nii Livikot kui Eesti Alkoholitootjate Liitu juhtiv Kalvi.

Ta kinnitas, et Eesti viinaturul pole kunagi selliseid kokkuleppeid sõlmitud ja sellist mõtetki pole kellelelegi pähe tulnud.

«Liviko on Eesti riigi ja Eesti majanduse patrioot ning ei pea võimalikuks mitte mingisuguse ebaseadusliku tegevusega kaasaminekut, sest teame, et pikaajalise edu garantii saab olla üksnes aus konkurents,» lausus Kalvi.

Riigiprokurör Piret Paukštys ütles, et vettpidavad tõendid kartellikokkuleppe sõlmimises on olemas ja kokkulepe seisnes viinahinna alampiiri määramises 59.90 peale. Ta lisas, et kõnealune kriminaalasi koorus maksu- ja tolliameti süüdistusest, mis käsitles maksumärkide võltsimist firmas Offex Grupp.

Livikot ja Forgola Gruppi (endine Offex) ning kaht isikut, kellest üks on riigiprokuratuuri andmetel 35-aastane Janek ja teine 39-aastane Igor, süüdistatakse konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises, millega otseselt määrati kindlaks hinnatingimused kolmandate isikute suhtes.

E24 andmetel on nende isikute näol tegu ettevõtete tippjuhtidega. 53-aastast Aleksandrit süüdistatakse veel ebaseaduslikule kokkuleppele kaasaitamises.

Süüdimõistmise korral võib juriidilisi isikuid karistada kuni 250 miljoni kroonini ulatuva rahatrahviga, füüsilisi isikuid aga rahatrahviga või kuni kolme aasta pikkuse vangistusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles