Teder tahab lõpetada Narva piiriületuskümnise korjamise

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaum nõustub, et piirijärjekordade pikenemine Narvas mõjutab äritegevust Eestis negatiivselt ning probleemile tuleks leida kiiresti põhiseadusega kooskõlas olev lahendus.
Maavanem Einar Vallbaum nõustub, et piirijärjekordade pikenemine Narvas mõjutab äritegevust Eestis negatiivselt ning probleemile tuleks leida kiiresti põhiseadusega kooskõlas olev lahendus. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Õiguskantsler Indrek Teder saatis täna Riigikohtusse kaks taotlust, paludes tunnistada kehtetuks Narva Linnavalitsuse määruste normid, millega sätestati piiripunkti sisenemise korraldamise eest sõiduautodelt ja veoautodelt tasu võtmine.


Teder on seisukohal, et Narva linnavalitsuse määrustega piiripunkti sisenemise korraldamise eest sõiduautodele ja veoautodele tasu kehtestamine on põhiseadusega vastuolus, kuna linnavalitsusel puudub avalik-õigusliku tasu kehtestamiseks seadusega antud volitus.

Linnavalitsus ei nõustunud õiguskantsleri 10. detsembril saadetud ettepanekutega ning ei viinud tasu reguleerivaid määrusi põhiseadusega kooskõlla.

Narva Linnavalitsus kehtestas mullu 15. juulil piiripunkti suunduvate sõiduautode eelregistreerimise korra, mille kohaselt tuleb sõiduauto eelregistreerimise eest maksta 300 krooni. Sõiduautod, kes ei ole tasu eest eelregistreeritud, peavad piiripunkti suunamist üldises järjekorras kohapeal kauem ootama.

Linnavolikogu määrusega kehtestatud piiriületuse eelregistreerimise korraldamine on õiguskantsleri hinnangul avaliku ülesande täitmine ning tasu, mida selle eest võetakse, on avalik-õiguslik tasu.

Põhiseadusest tulenevalt saab linnavalitsus avalik-õigusliku tasu kehtestada üksnes siis, kui selleks on olemas seaduses sätestatud ja piisavalt määratletud volitus. Ükski kehtiv seadus ei anna aga linnavalitsusele volitust oma määrusega avalik-õigusliku tasu kehtestamiseks.

Samuti näeb Siseministeeriumi ja Narva linna vahel sõlmitud haldusleping ette, et Narva linn peab kogu piiripunkti suunamise teenuse korraldama tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles