USA pangad varuvad paanika puhuks sularaha

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendriikides võetakse maksekatkestuse ohtu tõsiselt: pangad varustavad sularahaautomaate dollaritega, investorid müüvad riigivõlakirju ning aktsiaindeksid langevad.

Kolm päeva pärast valitsuse töö osalist seiskumist on nii poliitikud kui ärieliit üha enam mures, et vabariiklastel ja demokraatidel jääb laenulae tõstmise kokkulepe 17. oktoobril saabuvaks tõehetkeks sõlmimata.

Nagu hoiatas eile Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde, seisab USA silmitsi «kriitilise missiooniga», vahendab Financial Times.

10 suurimat Ameerika panka on otsinud välja 2011. aasta augustis koostatud tegevusjuhised – tookord laenulage viimasel hetkel siiski kergitati.

Ühe tipp-pankuri sõnutsi paneb nende asutus valmis 20-30 protsenti rohkem dollareid, juhuks kui paanikas kliendid massiliselt raha välja võtma tormavad.

Pankade väitel on tegemist ennetava meetmega, et olla valmis nõudluse tõusuks, mis tegelikult ei pruugi olla põhjendatud. USA riiklik hoiustekindlustus tagab kodanike pangahoiused kuni 250 000 dollarini.

Pangad peavad igapäevaselt kriisikoosolekuid ning arutavad ka muid võimalikke samme, muuhulgas arvelduskrediidi pakkumist klientidele, kes sõltuvad valitsuse sotsiaaltoetustest.

USA rahandusministeerium on hoiatanud, et kui kongressis laenulaele lahendus leidmata jääb, võib USA juba 17. oktoorbil rahaga kuivale jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles