Algaja juht peaks vältima nn valgusvihku trügimist

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlemisoskus jätab paljudel algajatel juhtidel soovida. Pilt on illustratiivne.
Suhtlemisoskus jätab paljudel algajatel juhtidel soovida. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Esmakordne juhirolli asumine võib olla tõsine väljakutse, sest kõigi pilgud on sinul ja ootused suured. Uues ametis on lihtne läbi põleda ja ära väsida. Pärnu Konverentside ajaveeb vahendab nõuandeid, et nii ei juhtuks. 

Üks parimatest strateegiatest liidrina arenemiseks on tegutseda põhimõtte «asi pole mitte minus, vaid teistes» järgi. Paradoksaalsel kombel ei sõltu juhi edukus tõepoolest mitte niivõrd inimese isiklikust panusest ega sellest, kui palju sa tead või oskad, vaid hoopis meeskonna tulemuslikkusest. Sellepärast ongi uude rolli sisse elamisel vaja muuta mõtteviisi ja eneselt tähelepanu teistele inimestele viia ehk neid nn valgusvihku asetada.

CCL uuring toob välja neli peamist kompetentsi puudujääki juhtidel, kes esmakordselt liidrirolli astuvad:

  • Kommunikatsioon
  • Juhendamine ja teiste arendamine
  • Meeskondliku saavutuse juhtimine
  • Teiste mõjutamine

Neid kompetentse on edu saavutamiseks läbi aegade olulisimateks peetud ning uued juhid ei ole neis esimesest päevast sageli piisavalt head.

Kuidas siis neid oskusi parandada? Soovitus on kõigi nelja puhul valida lähtekohaks põhimõte, et «asi pole  mitte minus, vaid teistes».

Näiteks kui soovime mõjutada mõnd töötajat ja teeme seda moel, mis meile korda läheks, kuigi peaks just mõtlema selle peale, milline lähenemine mõjub just konkreetselt sellele inimesele. Keegi, kellele läheb korda andmetel põhinev argumentatsioon, kasutab andmeid ka ise teiste mõjutamiseks. Samas mõjuks numbritesse kiindunud juht tõhusamalt, kui ta mõistaks meeskonnaliikmete emotsionaalseid ning praktilisi eripärasid.

Kui hakkad otsima, kuidas oma meeskonnakaaslastega suhelda, neid mõjutada ja motiveerida nii, et see neile korda läheks ega poleks lihtsalt sinu jaoks lihtsam, oledki liidrina tulemuslikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles