Saabi saatus peaks selguma täna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabi logo.
Saabi logo. Foto: JOHN GRESS/REUTERS

Kuna General Motorsi juhatus tuleb täna kokku Saabi tulevikku kaaluma, tegid huvilised eile õhtul viimaseid pingutusi Rootsi bränd siiski endale napsata.


Taaskord vaatas oma pakkumise üle Hollandi firma Spyker, viimasel hetkel klopsisid pakkumisi kokku veel kolm potentsiaalselt pakkujat.

Läbirääkimistega lähedaselt seotud isikute sõnul tehingust enam tõenäoliselt siiski asja ei saa. GMi juht Ed Whitacre ütles juba kolmapäeval, et sel nädalal hakatakse Saabiga otsi kokku tõmbama.

«Spyker tahaks tõesti Saabi endale,» ütles üks asjaosaline. «Samas on nende pakkumises nii palju ebamäärast, nii palju täitmata tingimusi, et vaevalt sellest midagi tuleb.»

GM teatas Saabi sulgemisest juba detsembris. «Rootslane» on neile kahjumit tootnud kõik need 20 aastat, mil ta nende omanduses on olnud. Ostjat on tulutult otsitud juba aasta aega.

Sel ajal, kui valmistused äri kinnipanemiseks juba käivad, nõustus GM siiski laekuvad pakkumised läbi vaatama.
Lähedalseisvate allikate sõnul pidi Spyker tegema oma viimase pakkumise eile õhtul, oma dokumente valmistasid kibekiiresti ette ka kaks Saabi juhatuse poolt soositud Rootsi konsortsiumi.

Samuti olevat pakkumise tegemiseks pead kokku pannud Luksemburgi erafirma Genii Capital - kes soostus detsembris Renault' vormel-1 meeskonda ostma - ning vormel-1 omanik Bernie Ecclestone.

GM võib teha oma otsuse pärast tänast juhatuse koosolekut Detroidis. Koosolek pidi tegelikult toimuma eile, kuid lükati päeva võrra edasi.
Whitacre väitis kolmapäeval, et neil pole müümise vastu midagi, kuid ühelgi pakkujal polevat Saabi vee peal hoidmiseks vajalikku raha kusagilt võtta.

«Me ütlesime: tulge rahaga kohale ja Saab saab teile,» ütles ta ajakirjanikele. «Keegi pole aga rahaga välja ilmunud.»

Rootsi tööstusministeeriumi riigisekretär Joran Hagglund ütles ajalehele Dagens Industri, et kumbki Rootsi pakkujatest ei olnud endale arvestatavat finantseeringut tagada suutnud.

Kahtlane on ka Spykeri finantsolukord, kes müüs 2008. aastal 43 autot ja kaotas 7,9 miljonit eurot.
GM, kus käivad suured ümberkorraldused, pani Saabi koos teiste vähemtähtsate markidega nagu Saturn ja Hummer müüki möödunud aasta alguses.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles