Läti ministeeriumide muinasjutulised «reisihanked»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Läti piiritulp.
Pildil on Läti piiritulp. Foto: Sille Annuk

Läti riigihangetel osalevad agaralt ka reisibürood, mis saavad erinevatelt ministeeriumidelt miljonitesse lattidesse ulatuvaid tellimusi.

Turismifirmade leib on valitsusametnike toimetamine komandeeringutesse. Nagu kirjutab Dienas Bizness, on reisikulutuste esirinnas suhteliselt väikese isikukoosseisuga siseasjade ministeerium (ligi 10 miljonit latti), millele järgneb keskkonna- ja regionaalarengu ministeerium 2 miljoni latiga.

Anonüümsust palunud lähedalseisev allikas väljendas neid summasid kommenteerides imestust: kas regionaalarengu ministeerium plaanib täies koosseisus evakueeruda?

Samuti pani allika kulmud kerkima siseasjade ministeeriumi 10 miljoni latine reisiraha. «Kas ministeerium kavatseb riigist lahkuda ning võtta kaasa kõik oma haldusala kinnipeetavad?» ei varjanud allikas oma hämmingut.

Majandusministeerium on sõlminud lepingu reisibürooga SIA Averoja summas 644 800 latti. Nimetatud büroo käes on ka absoluutne rekord: 2013. aasta juulis sõlmis regionaalarengu ministeerium nendega lepingu 1,8 miljoni lati ulatuses (ilma käibemaksuta).

Ministeeriumist selgitati, et leping katab enam kui 250 töötaja reisikulud (lennukipiletid, hotellid, viisade vormistamise, kindlustuse) kolmeks aastaks. 

Ka siseasjade ministeeriumist teatati, et tellimus puudutab pikemat perioodi – ligi 10 miljoni latine leping katab nelja aasta kulutused.

DB hinnangul on ka 2,5 miljonit latti aastas suurevõitu summa. Ministeerium selgitas, et kogu raha ei pea ju tingimata ära kulutama. Reportereid jäi siiski kummitama küsimus, miks leping siis üldse sõlmiti.

Selle peale vastati ministeeriumist, et täiendavad kulutused on seotud Läti Euroopa Liidu eesistumisega aastal 2014. 

Kõige vähem eelarveraha eraldadakse reisimiseks Läti välisministeeriumile

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles