Analüütik: palga- ja tarbimise kasvu kiirenemine ohustab majanduse tasakaalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Erakogu

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina sõnul on Eestis palk tootlikkusest kiiremini kasvanud juba alates 2011. aasta esimesest kvartalist, kusjuures sellel aastal on palgakasv kiirenenud vaatamata tootlikkuse kasvu aeglustumisele, teisel kvartalil tootlikkus isegi vähenes.

Palgakasv on kiirenemas ka Lätis ja Leedus, samas kui Soomes ja Rootsis on palgakasv viimasel neljal kvartalil aeglustunud.

See on toonud allapoole ka nende tööjõu ühikukulud, samal ajal kui Eestis on tööjõu ühikukulude kasv hoopis kiirenenud. Soome ja Rootsi ekspordi kasvu on nõrga välisnõudluse kõrval pidurdanud just kõrged tootmiskulud. Tööjõu ühikukulude kasvu aeglustumine aitab parandada nende riikide kulupõhist konkurentsivõimet välisturgudel.

Palgakasv Eestis ületas tarbijahindade kasvutempo juba ülemöödunud aasta keskel, kusjuures palgakasv kiireneb tarbijahindade kasvu aeglustumise foonil. Sellega suureneb reaalpalk, mis toetab omakorda eratarbimiskulutuste ja samuti jaekaubanduse kasvu - mõlemad kasvasid selle aasta esimesel poolaastal 5 protsenti.

Ühesõnaga majanduskasv nihkub Mertsina sõnul rohkem tarbimisele. Käesoleval aastal panustabki majanduskasvu kõige enam eratarbimine, kusjuures selle panus peaks suurenema ka eesoleval paaril aastal. Samas ei kaalu tarbimisvõime kasv üles Eestis palgakasvu kiirenemist üle tootlikkuse kasvu, mis seab ohtu ettevõtete kasumid, survestab hindasid, eriti teenuste sektoris ning võib vähendada meie ekspordi kulupõhist konkurentsivõimet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles