Google maksis mullu Suurbritannias kasumilt vaid 55 miljonit dollarit makse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google´i logo.
Google´i logo. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Google´i müügitulu oli eelmisel aastal Suurbritannias 4,9 miljardit dollarit, maksis ettevõte keerulise skeemi abil kasumilt vaid 55 miljonit dollarit makse, selgus ettevõtte esitatud maksuaruandest.

Internetihiiglase väljaspool USA-d teenitud kasumi maksud moodustasid vaid 2,6 protsenti 8,1 miljardi dollari suurusest müügitulust, kirjutab Reuters.

Nimelt suunab maailma suurimat otsingumootorit haldav firma pea kogu väljaspool Ameerika Ühendriike teenitud kasumi oma Bermudas asuvasse tütarettevõttesse, kus kehtib äriettevõtted teenitud kasumilt makse maksma ei pea.

Google teatas, et järgib alati kõikides riikides, kus ettevõte tegutseb, kehtivaid maksuseadusi ning ettevõte ei maksa Suurbritannias rohkem makse, kuna selle kasum ei ole seotud Briti töötajate tegevusega.

Google UK Ltd ja teised Mandri-Euroopas asuvad allettevõtted maksavad väga vähesel määral makse, kuna nende tegevuseks on märgitud Google´i Iirimaa üksusele turundusteenuste pakkumine. Google Ireland Ltd  nimel saadetakse välja ka suurem osa väljaspool USAd Google´i klientidele väljastatavaid arveid.

Iirimaal saab eelpoolnimetatud Google´i üksus deklareerida aga väga väikest kasumit, kuna ettevõte saadab pea kogu väljaspool USAd teenitud kasumi oma Bermuda tütarettevõttesse, mis kasseerib Iiri ettevõttelt raha «Google´i intellektuaalomandi kasutamise litsentsitasude eest.»

Sarnaseid maksuskeeme kasutavad ka mitmed teised tehnoloogiaetevõtted nagu Facebook ja Apple.

Suurettevõtete maksudest hoidumine on saanud juhtivate majandustega G20 ja G8 gruppidesse kuuluvate riikide üheks peamiseks probleemiks, mida on lubatud tulevikus üheskoos lahendama hakata. Üha suurem osa ettevõtteid suunavad raha regioonidest, kust see teenitakse Bermuda või Kaimanisaarte-laadsetesse maksuparadiisidesse.

Kuigi mitmed Euroopa riigid on avaldanud sellise skeemi kasutamise peale teravat protesti, on Google´i nõukogu esimees Eric Schmidt väitnud, et katsed tehnoloogiaettevõtetelt jõuga rohkem makse välja pumbata viib ettevõtete teadus- ja arendustegevuse kokkukuivamiseni, mis omakorda aeglustab ka üleüldist innovatsioonitempot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles