Teise samba pensionisamba valitsemistasude piirangud jäävad kehtima veel viieks aastaks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV pensionisamba reklaam Radisson Blu hotelli fassaadil.
LHV pensionisamba reklaam Radisson Blu hotelli fassaadil. Foto: Peeter Langovits

Rahandusministeerium on saatnud kooskõlastusringile seaduseelnõu mille kohaselt säilitatakse teise samba pensionifondide valitsemistasud viie aasta võrra 2018. aasta lõpuni.

«Piirmäärade kehtivuse pikendamine on vajalik osakuomanike kaitseks, kuna konkurents  tasude üle ei ole täielikult tööle hakanud ning eksisteerib võimalus tasude tõstmiseks ebamõistlikult suureks,» kirjutatakse investeerimisfondide seaduse ja kogumispensionide seaduse muutmise seaduse eelnõu seletuskirjas.

Eelnõuga tagatakse, et alates 2014. aastast ei tõuseks kohustuslike konservatiivsete pensionifondide valitsemistasud kõrgemaks kui 1,2 protsenti ja ülejäänud kohustuslike pensionifondide valitsemistasud kõrgemaks kui 2 protsenti. Piirmäärade kehtivuse pikendamine tagab, et niikaua kui konkurents kohustusliku pensionifondi tootluste ja tasude üle pole täielikult tööle hakanud, ei tõstaks pensionifondivalitsejad oma valitsemistasusid ebamõistlikult kõrgeks. Viimane tähendaks omakorda madalamaid II samba pensioneid tulevikus ja ebamõistlikult suuri fondivalitsejate kasumeid.

Rahandusministeerium on jõudnud järeldusele, et konkurentsi tasude üle ei ole soovitud määral tekkinud, kuna II samba pensionifondide tasud on kümne aasta jooksul alanenud suhteliselt vähe. Siiski, 2010. aastast alates ei võta pensionifondid enam osakute väljalasketasu. Keskmine valitsemistasu on langenud 2012. aasta lõpuks aga ainult 10 baaspunkti võrra 1,47 protsendini. Valitsemistasud on vähenenud eelkõige konservatiivsetel fondidel ja üle 100 miljoni euro väärtusega fondidel tingituna 2010. aastast kehtima hakanud regressiivsest valitsemistasust.

Rahandusministeeriumi analüüs tõi välja, et nii nagu ka aastal 2007 tehtud analüüsist ilmnes, siis ka praegu puudub jätkuvalt statistiline korrelatsioon pensionifondide tasude ja fondide tootluse vahel. Eelduslikult peaksid kõrgemat tasu võtvad fondivalitsejad panustama rohkem investeerimistegevusele ja seega näitama ka kõrgemat tootlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles