Uuring: muutustest on vähim haavatavad Singapur, Rootsi ja Katar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Singapur.
Singapur. Foto: AFP/SCANPIX

KPMG koostas globaalse indeksi «Valmisolek muutusteks», mis näitab riikide võimekust juhul, kui neid tabavad ootamatud majanduslik-sotsiaalsed vapustused või siis pikemad negatiivse mõjuga arengud.

Indeksi kohaselt on kõige vähem haavatavad Singapur, Rootsi ja Katar; Leedu pälvis 17. koha, teatas KPMG Baltics OÜ. Eesti, Läti ja Soome tänavu indeksis ei sisaldunud.

«Indeksi koostamisel peeti muutuste all silmas lühiajalisi negatiivseid šokke, nagu näiteks loodusõnnetused või sotsiaalne ebastabiilsus või siis pikema mõjuga nähtusi, nagu tehnoloogia areng või arenevate turgude kasv ja ägenev konkurents,» ütles KPMG Baltics OÜ ärinõustaja Kristo Timberg.

Eesti aukonsuli Singapuris Sonny Aswani sõnul tugineb Singapuri edu teenustepõhisel majandusel ja avatusel globaalsele ärile, mida toetavad kaasaegne taristu ning aktiivne uurimis- ja arendustegevus. «Need aitavad Singapuril olla atraktiivne finantsteenuste, logistika ja kaubanduse sõlmpunkt eri majandustsüklite vältel. Mitmeid sarnaseid elemente on näha ka Eestis ning olen lootusrikas Eestis majanduse edasise arengu osas, eeldusel et riik jätkab läbimõeldud majanduspoliitika ajamist,» ütles Aswani.

KPMG koostas indeksi (KPMG 2013 Change Readiness Index) koostöös Oxford Economics’iga ning see võrdleb 90 riigi 26 erinevat näitajat ärikeskkonna, halduse, inim- ja sotsiaalse kapitali vallas.

Esikümme on järgmine:
1. Singapur
2. Rootsi
3. Katar
4. Uus-Meremaa
5. Saksamaa
6. Iisrael
7. Jaapan
8. Saudi Araabia
9. Austraalia
10. Ühendkuningriik

Peale teisele kohale platseerunud Rootsi on meie lähiriikidest tabelis 17. koha pälvinud Leedu, olles ühtlasi kõige edukam endise idabloki riik. Poola sai 24., Venemaa 62. ja Ukraina 67. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles