Uuring: Ida-Euroopat ootab elanikkonna vananemise šokk

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lusikaga vastu panni lööv vene pensionär 15. jaanuaril Peterburis sotsiaalreformi-vastasel meeleavaldusel, millest võttis osa vähemalt 15 000 inimest.
Lusikaga vastu panni lööv vene pensionär 15. jaanuaril Peterburis sotsiaalreformi-vastasel meeleavaldusel, millest võttis osa vähemalt 15 000 inimest. Foto: Reuters

Euroopa riigid nagu Venemaa ja Ukraina kulgevad «kuutõbistena» tuleviku suunas, kus vanurid moodustavad ligi kolmandiku elanikkonnast, ega ole selleks sisuliselt valmistunud, näitab vastloodud indeks.

Globaalne vanuseindeks Global AgeWatch Index kujutab endast esimest katset kasutada saadaolevaid andmeid vanemate inimeste elukvaliteedi hindamiseks eri riikides ning poliitikute valmisoleku kaardistamiseks käesoleva sajandi keskel kujunevaks demograafiliseks olukorraks.

Indeks, mille on koostöös ÜROga koostanud HelpAge International, katab 89 protsenti maailma vanuritest 91 riigis ning toob esile maad, mis elanikkonna muutusteks veel valmis ei ole, kirjutab Financial Times.

«Eriti markantne on selline unesrändamine Ida-Euroopas ja Venemaal,» ütles HelpAge Internationali tegevjuht Silvia Stefanoni. Stefanoni sõnutsi kasvab inimeste eeldatav eluiga väga kiiresti. Samal ajal aga langeb sündivus järsult – ning mitte üksnes tööstusriikides, vaid ka nn tärkavatel turgudel.

Nimetatud trendi tõttu jääb üha hõredamaks töötavate inimeste armee, mis kasvavat vanainimeste hulka finantseerima peaks. Kõige rängem hoop tabab muutuste tõttu riike, mis neid küsimusi praegu edasi lükkavad.

Indeks, mida hakatakse regulaarselt uuendama, kasutab riikide reastamisel nelja faktorit: sissetulekute stabiilsus (sh vanurite vaesuse tase), tervislik seisund (sh alates 60 aasta vanusest), tööhõive ja haridus (sh vanurite kaasatus) ning «julgustav keskkond». Viimase all peetakse silmas katset mõõta, millisel määral vanurid end neid ümbritsevate inimeste silmis olulisena tunnevad.

Nimekirja tipus troonib Rootsi, millele astub kandadele Norra. Punase laterna rollis on Afganistan, mida napilt edestab Pakistan.

«Maailm vananeb kiires tempos: juba praegu on üle 60 aasta vanuste inimeste arv ületanud alla 5 aastaste laste arvu. Aastaks 2050 on neid aga rohkem kui alla 15 aasta vanuseid lapsi,» ütles Stefanoni. «Kahjuks aga jäävad [elanikkonna] vananemisega seonduvad küsimused pidevalt riiklikest ja globaalsetest aruteludest kõrvale.»

Uuring juhib tähelepanu ka sellele, et G20 riigid, kus vanurite osakaal 2050. aastaks kahekordistub – India, Indoneesia, Mehhiko, Venemaa ja Türgi – paiknevad indeksi alumises osas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles