Tallinna börs on pool aastat hoogsalt paigal tammunud

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs on viimased pool aastat paigal tammunud.
Tallinna börs on viimased pool aastat paigal tammunud. Illustratsioon: Pm

Ehkki Tallinna börs on sel aastal olnud üks Ida-Euroopa suuremaid tõusjaid, on viimasel poolel aastal toimunud hoogne paigaltammumine. Selle ajaga on börsiindeks langenud 0,20 protsenti.

Selle aasta suurimad tõusud toimusid jaanuaris (viis protsenti) ja märtsis (9,7 protsenti), ülejäänud kuudel börsiindeks OMXT kas langes või liikus kuuga alla ühe protsendi. Augustis kerkis indeks vaid 0,12 protsenti. Nii vähe liikus OMXT ühe kuuga viimati aprillis 2004.

Ka eilne börsipäev oli viimasele ajale üsna iseloomulik – 16st põhi- ja lisanimekirjas noteeritud aktsiast muutus hind vaid seitsmel. Samas ei saa öelda, et kauplemist börsil ei toimu. Tänavu üheksa kuuga on kauplemismaht kasvanud 14 protsenti, 91 miljoni väärtpaberini ja börsikäive veerandi võrra, 144 miljoni euroni.

Ometi on enamiku börsiettevõtete majandustulemused viimastel kvartalitel olnud üsna head. Swedbanki Balti aktsiaanalüüsi juht Marek Randma ütles, et bilansid on tugevad, vaba raha tuleb järjest rohkem peale, sest laenude tagasimaksed on vähenenud.

«Ettevõtted on saavutanud piisavalt madalad võlatasemed, et vaba raha kasutada muuks kui võla vähendamiseks,» lausus ta mõned päevad tagasi.

Ettevõtete rahavood lubavad hoida dividendide maksmist selle aastaga samal tasemel või neid isegi suurendada. Swedbanki hinnangul on Balti riikide aktsiahindade tõus olnud juba aastaid üks suuremaid Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles