Viisid, kuidas tujutseva ülemusega hakkama saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tujutsev ülemus. Pilt on illustratiivne.
Tujutsev ülemus. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Kas sinu ülemus on keeruline tüüp, kes tujutseb, ärritud kergesti, kipub halvasti ütlema? Karjäärieksperdid annavad Forbesis nõu, kuidas taoliste inimestega hakkama saada.

Jälgi teda ja selgita välja käitumismustrid. Mis on need põhjused, mis teda närvi ajavad? Millistes olukordades kipub ta kaotama enesevalitsemist ja ärrituma? Jälgides tema käitumismustreid, leiad neile küsimustele vastuse ning tead juba, milliseid olukordi või teemasid tuleks vältida.

Piira kontakte ülemusega. Kui ta juhtub jälle olema tujukas, siis neil päevil oleks lihtsalt parem omavahelist suhtlemist piirata.

Püüa säilitada rahu. Kui suhtlemist ülemusega ei ole võimalik vältida, püüa vähemalt teha nii, et ei hakka instinktiivselt tema negatiivset miimikat jäljendama. Kui ülemusel on halb päev, mõtle sellele, et see on ajutine ja järgmine päev on parem.  

Kontrolli ennast. Ära eelda alati, et kõige halva taga on ülemus ja vaata ka endasse, et sa ise oma tujusid suudaks kontrolli all hoida ning täidaksid ülemuse ootusi.

Ära võta isiklikult. Kui ülemus sulle põhjendamatult halvasti ütleb, võta aega järelemõtlemiseks, rahunemiseks ja nö liigu edasi. Kui ta tujutseb pidevalt, tasuks ehk see mõnel sobival hetkel jututeemaks võtta või siis rääkida asjast usaldusväärse kolleegiga. Asjast rääkimine aitab sul probleemiga paremini hakkama saada ja ehk ka ülemuse käitumist paremini mõista.

Dokumenteeri tema käitumist. Mõnikord võib tujukus areneda edasi kättemaksuhimuks. Sellepärast on hea, kui pead toimunud teravate olukordade kohta logi. Seda võib vaja minna, kui mõni olukord tagantjärele klaarimist vajab.

Ära kutsu ise kokkupõrkeid esile. Kui sa oled tuvastanud, mis asjad sinu ülemust närvi ajavad, siis vaata, et sa ise oma käitumisega õli tulle ei vali.

Õige jutt õige ajal. Vali aega, millal asjadest rääkida. Kui ilmud oma probleemidega tema ette näiteks kvartali või aasta lõpus, kui ta muretseb majandustulemuste pärast, võib põhjustada järjekordse terava kokkupõrke.

Ära mine ülemuse tujutsemisega kaasa. Kui näed, et ta pole oma parimas tujus, siis ära tee asja enda jaoks hullemaks sellega, et küsid „miks sa nii vihane oled“. Pigem on oodata, kui olukord ise rahuneb.

Räägi inimesega. Kui juhi tujutsemine muutub juba tööd segavaks faktoriks, siis ei ole palju abi, kui sa räägid sellest töökaaslastega. Peaksid rääkima ülemuse endaga. Leia selleks õige aeg ning arutage asja nelja silma all. Sa ei saa küll olla oma juhile terapeut, aga sa võid pakkuda talle emotsionaalselt tuge asjadest avameelselt rääkides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles