Maksumaksjad tahavad peatada firmasõidukite kasutamist piirava eelnõu

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firmaauto kasutamist piirava eelnõu osas ollakse kriitilised.
Firmaauto kasutamist piirava eelnõu osas ollakse kriitilised. Foto: Martin Ilustrumm

Maksumaksjate liit tegi täna riigikogule ettepaneku, et parlament hääletaks menetlusest välja eelnõu, millega tahetakse vähendada erasõitudeks kasutatavate firmasõidukite maksusoodustust ja kärpida ettevõtluseks ostetavate autode käibemaksusoodustust poole võrra.

Liidu hinnangul on valitsus eelnõu esitamisel rikkunud hea õigusloome tava ja valitsuse reglementi - eelnõu ei ole kooskõlastatud ministeeriumides ning ei ole kaasatud huvigruppe.

Ühtlasi ei ole eelnõu analüüsitud muudatuse tagajärgi maksumaksjatele ega ka seda, kui tõenäoline on üldse Euroopa Liidult erandi saamine.

Valitsus algatas 25. septembril koos 2014. aasta riigieelarve seaduse eelnõuga ka tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, millega soovitakse muuta töötaja isikliku sõiduauto kasutamise eest makstava hüvitise maksuvabastust ning tööandja ametiauto erisoodustuse maksustamise korda, samuti käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, millega soovitakse piirata sisendkäibemaksu mahaarvamist sõiduautode soetamisel.

Maksumaksjate liidu hinnangul ei ole kummagi eelnõu ettevalmistamisel kinni peetud valitsuse reglemendi ega hea õigusloome ja normitehnika eeskirja nõuetest.

Eelnõusid ei ole kooskõlastatud ministeeriumides, eelnõude ettevalmistamisel ei ole kaasatud huvigruppe. Eelnõude seletuskirjad on puudulikud – nendes ei ole toodud muudatuste mõju analüüsi (mh võrdlust varasemate samalaadsete muudatuste mõjuga), samuti ei ole analüüsitud võimalikke alternatiive.

Eelnõu menetlemise suhtes on olnud kriitilised ka AMTEL ning kaubandus- ja tööstuskoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles