Washington: raha võib lõppeda 17. oktoobril

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahandusminister Jack Lew.
USA rahandusminister Jack Lew. Foto: SCANPIX

USA rahandusministri sõnutsi võib valitsus alates 17. oktoobrist rahalistesse raskustesse sattuda. Lahenduseks oleks laenulae taaskordne kergitamine.

Oma kirjas esindajatekoja spiikrile John Boehnerile ja teistele kongressiliikmetele pani Jack Lew sisuliselt paika tähtaja vabariiklaste ja Valge Maja erimeelsuste lahendamiseks laenuvõtmise küsimuses.

«Kui raha nappima hakkab, pole võimatu, et Ameerika Ühendriigid osutuvad esimest korda ajaloos võimetuks täitma oma kohustusi,» vahendab Financial Times Lew’ kirjutatud sõnu.

Samal ajal käib ka teine eelarvega seotud lahing: vabariiklased nõuavad Obamacare’iks tituleeritud tervishoiuseaduse rahastamise kärpimist järgmises eelarves.

Uus eelarve tuleb 1. oktoobriks heaks kiita, vastasel juhul seiskub osaliselt valitsuse töö.
Obama administratsioon on hoiatanud, et laenulage mitte tõstes annab USA valusa hoobi globaalsetele finantsturgudele ja maailmamajandusele tervikuna.

Lew täpsustas oma kirjas, et erimeetmed, mille alusel rahandusministeerium tänaseni arveid on maksnud, ammenduvad «hiljemalt 17. oktoobriks».

«Meie rehkenduste järgi oleks ministeeriumil nimetatud kuupäeval kõigest 30 miljardit dollarit täitmaks meie riigi kohustusi. Teatud päevadel on meie netokulutused aga tunduvalt suuremad, ulatudes kuni 60 miljardi dollarini.»

Boehner on andnud mõista, et vabariiklased nõustuksid tõstma laenulage üksnes juhul, kui Obama soostub Obamacare’i täieliku rakendumise 12 kuu võrra edasi lükkama.

Obama sõnutsi ei kavatse ta isegi laskuda läbirääkimistesse laenulae tõstmise osas, kuna kaalul on «usk USAsse ja meie usaldusväärsusse».

Esindajatekoja vabariiklased on võtnud vastu seaduse, mis võimaldaks Ühendriikidel esmajärjekorras laenumakseid teostada, kui laenulagi kergitamata jääb.

Lew väidab vastu, et «mistahes maksete prioritiseerimine tähendaks ikkagi maksekatkestusi, nimetatagu seda kuidas tahes».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles