Kuus põhjust ignoreerida töölesoovija negatiivset soovituskirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned inimesed lihtsalt ei klapi ja siis pole imestada, kui ülemus oma töötajale negatiivse soovituskirja kaasa annab. Pilt on illustratiivne.
Mõned inimesed lihtsalt ei klapi ja siis pole imestada, kui ülemus oma töötajale negatiivse soovituskirja kaasa annab. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Töölesoovija tausta on neil päevil üsna lihtne kontrollida, tihti piisab vaid googeldamisest. Keerulisem lugu on aga soovitustega – kui tõsiselt tasuks võtta soovitusi, mis ei ole kõige paremad? Personalispetsialist Suzanne Lucas kirjutab Inc.com`is, mis juhtudel ei tasuks negatiivse soovitusega inimest kohe välja praakida.

Soovituste kontrollimine on vajalik selleks, et mitte palgata ebasobivat inimest. Tõsi, täielikult ei saa seda muidugi kunagi välistada. Kuid tõenäoliselt ei soovi sa tööle võtta meest, kes sai sule sappa tööandja vara omastamise eest või naist, kes lahti lasti ahistamissüüdistusega. Need on ekstreemsed näited ja tihti võib negatiivse soovituse taga olla hoopis midagi, mis inimese uues töökohas enam rolli ei mängi. Siin on mõned juhud, kui tasuks negatiivsele soovitusele vaadata läbi sõrmede:

Eelmise ülemuse soovitus ja inimese sotsiaalmeedia konto erinevad täielikult teistest soovitustest. Võimalik, et inimene ei klappinud oma ülemusega ning sellepärast kirjutaski eelmine ülemus talle soovituskirja, et tegemist on keerulise inimesega, kellega on raske koostööd teha. Kui küsid ka teistelt soovitajatelt, peaks selguma tõde. Kui kaks kolmest ütlevad, et töölesoovija on üks ütlemata tore inimene ja üks nimetab teda keeruliseks, siis usu esimesi soovitusi.

Eelmise töökoha negatiivne kogemus ei tähenda midagi sinu juures. Kui töö on täiesti erinev eelmisest tööst, siis pole väga vahet, kas inimene sai eelmise tööga hakkama või mitte. See kui keegi oli võimatult halb raamatupidaja, ei tähenda, et ta ei võiks sinu juures hakkama saada näiteks turundustööga.

Soovitaja on sulle täiesti tundmatu. Võrgustiku kaudu värbamise suur eelis on see, et sa tead neid inimesi, keda tööle võtad. Kui aga värbad täiesti tundmatut ning tal on veel ka negatiivne soovitus, siis on raske sellesse soovitusse üldse kuidagi suhtuda.

Negatiivne soovitus on tegelikult positiivne. Head juhid üritavad tööle võtta inimesi, kes on neist targemad, seevastu halvad juhid ei kannata nutikaid inimesi. Nii võibki olla, et taoline juht kirjutab lahkuva töötaja kohta, et too pidas ennast väga targaks ja tahtis muudkui uusi projekte alustada.

Seadus kaitseb inimest. Kui eelmine juht kirjutab, et töötaja käis tihti töölt ära, siis tasub uurida, miks ta seda tegi. Kui näiteks on tegemist terviseprobleemide või puudega, siis kaitseb seadus inimest.

Halvad asjad juhtusid väga ammu. Kas sa oled teinud nooruses rumalat? Jalutasid keset oma vahetust minema või sõimasid klienti? Kümme aastat tagasi noorusuljuses tehtud rumalustele võib tihti vaadata läbi sõrmede, sest inimesed muutuvad ja arenevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles