Läti filharmoonikud käivad ERSOs «suurt raha» teenimas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO esinemas Hennessy uusaastakontserdil.
ERSO esinemas Hennessy uusaastakontserdil. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Läti Riikliku Sümfooniaorkestri direktori Indra Lukina sõnutsi heitleb kollektiiv juba mitmendat aastat ellujäämise piiril ning muusikud peavad regulaarselt lisaraha teenimas käima – näiteks naabermaal Eestis.

Lukina rõhutas, et orkestrandid on väsinud madalatest palkadest ja vajadusest töötada mitmel kohal korraga. Direktor valutab südant, et eluraskused ja argimured võivad hakata kajastuma ka laval, vahendab Dienas Bizness.

«Orkestriliikmete keskmine palk on 450 latti enne makse. See summa laekub riigi toetustest. Kuid tuleb arvestada ka sellega, et on ka madalamaid palku nagu 380 latti,» selgitas direktor.

«Iga orkester üritab midagi juurde leida, LRSO puhul saame rääkida 50 lati suurusest summast. Et ära elada, peavad muusikud erinevaid lahendusi otsima. Näiteks käiakse lisa teenimas Eestis.»

Direktor selgitas ühtlasi, kuidas see tehniliselt teostub: muusikud võtavad terveks hooajaks palgata puhkust ning sõidavad mängima ERSOsse, kus neile makstakse poole rohkem.

«Kui tegemist on väga hea muusikuga, keda me ei taha kaotada, aga ta ütleb: ma tahan jääda selle orkestri liikmeks, aga palgast ei ela ära... aga talle on avanenud võimalus Eestis suurt raha teenida – kas ma hakkan teda keelama? Ütlen, et see on halb? Kindlasti mitte,» kinnitas direktor.
Lukina sõnutsi teeb orkester alati kõik selle heaks, et muusikud saaksid seaduslikult siit-sealt lisa teenida.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles