Riik asub netikasiinodele ligipääsu piirama mõne kuu pärast

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasiino.
Kasiino. Foto: Liis Treimann

Maksu- ja tolliamet võib kevadel kohustada Eesti internetiteenuse pakkujaid blokeerima mitmeid pokkerisõprade seas populaarseid kaughasartmängu saite, sest uuest aastast kehtima hakanud hasartmängu seadus karmistab oluliselt netikasiinodele kehtivaid reegleid.

Oluline muudatus uues hasartmänguseaduses kohustab kaughasartmängu teenust pakkuvatel ettevõtetel Eestis tegevusluba taotlema. Samuti peab netipokkeri või –kasiino tarkvara asuma Eesti serveris, et järelvalveametnikud pääseksid takistamatult andmetele ligi.

See tähendab, et tuhandete pokkerisõprade seas populaarsed rahvusvahelised mängutoad peaksid jääma juba mõne kuu pärast kättesaamatuks.

Juurdepääsu nendele netikasiinodele peaks seadusest tulenevalt piirama interneti teenuse pakkuja. Selleks teeb maksu- ja tolliamet internetifirmale ettekirjutuse ning keelatud veebilehtede domeeninimed blokeeritakse talle kuuluvates nimeserverites.

Elioni ja Starmani esindajate sõnul ei ole tänaseks sellist ettekirjutust laekunud ning seetõttu ei ole asutud ka netikasiinode domeene blokeerima.

«Starman ei ole tänase seisuga saanud ühtegi sellist ettekirjutust. Kui see peaks saabuma, võtame vajalikud meetmed kasutusele,» ütles ettevõtte avalike suhete juht Timo Hartikainen.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Liis Plakk selgitas, et tänaseks ei ole tõepoolest sellekohaseid ettekirjutusi tehtud ning kaughasartmängu teenuse pakkujale antakse aega tegevusloa taotlemiseks.

«Hasartmängude korraldamine on Eesti Vabariigis keelatud, kui puudub vastav tegevus- ja korraldusluba. Kuna mitmed välisriigi ettevõtted on avaldanud soovi Eestis loa taotlemiseks ning tegemist on uue regulatsiooni rakendamisega, annab maksuhaldur hasartmängukorraldajatele loataotluste esitamiseks aega kaks kuud, mille jooksul hasartmänguseaduses sätestatud sanktsioone kogu rangusega ei rakendata,» selgitas MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe. Ta lisas, et samal ajal valmistab MTA ette sanktsioonide rakendamist.

Välisriigi ettevõtted, kes vajalikud toimingud läbi teeb, moodustavad aga vaid väikese osa netikasiinodest, mida eestlased seni kasutasid. Enamasti pole siinset hasartmänguturgu tundvate ekspertide sõnul see majanduslikult kasulik.

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni liidu tegevjuht Jüri Jõema sõnul on raske ennustada, kui tõhus saab olema netikasiinode domeenide blokeerimine internetiteenuse pakkuja nimeserverites.

«Kui tõhus vastav regulatsioon on, selgub siiski praktika käigus. Täna aga praktiline kogemus selles vallas puudub ja seetõttu on selgelt ennatlik asuda hetkel mingeid hinnanguid andma. Kui sideettevõtted on saanud esimesed ettekirjutused, siis nad alles saavad analüüsida, kas nõutut on võimalik täita,» sõnas Jõema

«Muidugi on selge, et  tehnoloogia areneb ja kui reaalne situatsioon nõuab muudatusi, siis tuleb nende otstarbekust kaaluda,» lisas ta.

Möödunud aastal Baltikumi suurimaks pokkeritoaks peetud Triobeti kasutajad said seadusemuudatust tunda juba oma nahal selle aasta esimestel päevadel. Nimelt keelab seadus ka maksekorraldajatel teha rahaülekandeid netikasiinodesse, kui need ei vasta tingimustele. Nii ei ole võimalik Eesti pangalinkide kaudu enam ülekandeid netikasiino kontole võimalik teha.

Klientidele saadetud kirjas kinnitab Triobet, et tegemist on ajutise olukorraga ning ettevõte on asunud taotlema hasartmängude korraldamise luba Eestis.

«Kuivõrd Eesti pädevalt organilt hasartmänguloa taotlemise protsess on ebaselge, siis ei saa me praegu täie selgusega öelda, kui kaua see protsess aega võtab,» teatas firma oma klientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles